تنوسینوویت دکرون، که به نام بیماری دکرون یا سندروم دکرون نیز شناخته میشود، روی تاندونهای کنترل کننده انگشت شست اثر کرده و دردناک است. این بیماری به علت ورم کردن یا آسیب دیدن تاندون و غلاف اطراف آن در پایین انگشت شست ایجاد شده و باعث ایجاد درد و مشکل در حرکت دادن مچ دست و شست میشود. علائم سندروم دکرون معمولا درد، حساسیت به لمس و فشار و التهاب در پایین انگشت شست و مچ دست است که در صورت کار کردن با دست و یا مچ دست ممکن است بدتر شود.
درمان تنوسینوویت دکرون:
التهاب تاندون مچ دست ممکن است با استفاده از یخ، استراحت و مصرف داروهای ضد التهابی به منظور کاهش درد و التهاب باشد. در موارد حادتر، برای بیتحرک کردن مچ دست و انگشت شست، ممکن است از آتل و بریس مچ دست یا مچ بند طبی استفاده شود. به منظور کمک به تسکین علائم و بهبود تحرک، فیزیوتراپی و تزریق استروئید نیز ممکن است توصیه گردد. در این مقاله، در مورد جزئیات این سندروم مطالعه میکنیم.
سندروم دکرون چیست؟
تنوسینوویت دکرون بیماری التهابی و دردناکی است که توسط تاندونهای جانبی مچ دست در پایین انگشت شست ایجاد میشود. درد که آزاردهندهترین علامت است، با باز کردن انگشت شست، مشت کردن دست و انحراف اولنار مچ دست بدتر میشود.
علائم سندروم دکرون یا التهاب تاندون مچ دست
علامت اصلی درد و ورم در پایین انگشت شست یا مچ دست است.
- زمانی که با مچ دست و انگشت شست کار میکنید، درد بدتر میشود.
- ممکن است درد تیز یا کلافه کننده باشد و به تدریج یا ناگهانی ظاهر شود.
- ممکن است درد در ساعد نیز احساس شود.
- احتمالا کنار انگشت شست و مچ دست ورم کند و گاهی آب بیاورد.
- ممکن است به خاطر درد و ورم، حرکت دادن انگشت شست و مچ دست سخت شود.
علت التهاب تاندونهای مچ دست
دلیل دقیق ایجاد تنوسینوویت دکرون کاملا مشخص نیست، اما گمان میشود که در رابطه با فعالیتهایی باشد که شامل حرکات تکرار ی انگشت شست و مچ دست هستند.
التهاب تاندون مچ دست اغلب به علت کشیدگی، استفاده بیش از حد، حرکات تکراری، صدمه یا آسیب به انگشت شست ایجاد میشود. گاهی ممکن است به علت بیماریهایی مانند آرتروز مفصلی نیز ایجاد شود.
برخی عوامل احتمال ابتلا به سندروم دکرون را افزایش میدهند که عبارتند از: سن (در افراد بالای ۴۰ سال شایعتر است)، مونث بودن و ابتلا به بیماریهای خاص مانند آرتروز مفصلی.
به علاوه، بارداری و پرستاری نیز میتوانند باعث بروز این بیماری شوند، التهاب تاندون مچ دست، در زمان بارداری یا زایمان نیز ممکن است ایجاد شود.
حمل نوزادی که مرتبا وزن اضافه میکند میتواند باعث فشار بیش از حد از روی تاندونهای مچ دست که نزدیک انگشت شست هستند شود. دردی که از پایین ساعد به سمت بالا کشیده میشود نیز میتواند بسیار ناخوشایند باشد.
تشخیص سندروم دکرون یا التهاب تاندون مچ دست
تشخیص سندروم دکرون در مطب پزشک بسیار آسان است و معمولا نیازی به عکسبرداری ندارد. ابتدا پزشک دست را معاینه کرده و روی مچ دست در نزدیکی انگشت شست فشار میآورد. روشی تخصصی که برای آزمایش سندروم دکرون طراحی شده است را تست فینکلستین (Finkelstein) گویند. در این تست مچ دست به سمت انگشت کوچک و سپس به سمت مچ دست خم میشود.
اگر آزمایش به درستی انجام شود، مبتلایان به این سندروم در اطراف انگشت شست خود درد حس خواهند کرد.
گاهی برای حذف احتمال ابتلا به دیگر بیماریها که علائم مشابه سندرم دکرون دارند، نیاز به عکسبرداری سونوگرافی یا اشعه ایکس میباشد.
درمان سندروم دکرون یا التهاب تاندونهای مچ دست
درمانهایی برای کمک به تسکین علائم التهاب تاندون مچ دست وجود دارند. مدت زمان بهبود علائم برای هر شخص متفاوت است. نوع درمان به مدت زمانی که علائم را داشتهاید بستگی دارد. ممکن است به شدت علائم نیز بستگی داشته باشد.
استراحت و تکان ندادن مچ دست
در مراحل اولیه بیماری، به انگشت شست و مچ دست استراحت بدهید. از فعالیتهایی که علائم را تشدید میکنند بپرهیزید و اگر حرکات تکراری انجام میدهید، مرتبا وقفهای برای استراحت در نظر بگیرید.
استفاده از یخ برای کاهش التهاب
استفاده از یخ به کاهش درد و ورم کمک میکند. با این حال، اگر به سرما و بیحسی در ناحیه صدمه دیده حساس هستید یا فشار خون بالا دارید، از انجام این کار اجتناب کنید. در هنگام استفاده از یخ هرگز آن را مستقیما روی پوست قرار ندهید، زیرا ممکن است باعث سرما زدگی (سوختگی با یخ) شوید.
استفاده از یخ برای کاهش التهاب در مراحل اولیه موثر است اما در کنار آن باید روش های درمانی دیگر نیز انجام شوند.
بریس
در صورتی که علائم اخیرا به وجود آمدهاند یا خفیف هستند، استفاده از آتل و بریس برای استراحت دادن به مچ دست ممکن است مفید باشد. عکس بالا نوع پشتیبانی که در این درمان ممکن است ایجاد شود را نشان میدهد. ممکن است در داروخانه تعداد زیادی از بریسها را بیابید یا میتوانید به صورت آنلاین آنها را سفارش دهید.
از این بریسها میتوانید برای انجام کارهای روزانه کمک بگیرید، اما باید برای مدت کوتاهی استفاده شوند تا از ضعیف شدن عضلات پیشگیری گردد. در صورتی که بتوانید به راحتی بخوابید، میتوانید در شب نیز از آنها استفاده کنید. ممکن است نیاز داشته باشید که حداقل تا ۳ هفته از مچ بند طبی استفاده کنید تا التهاب رفع گردد.
درمان دارویی
احتمالا مصرف داروهای غیر استروئیدی ضد التهابی (NSAIDs) درد را تسکین دهند.
- NSAIDهای رایج عبارتند از:
- ایبوپروفن (Advil®, Motrin®)
- ناپروکسن (Aleve®, Naprosyn®)
- سلکسیب (Celebrex®)
- ملوکسیکام (Mobic®)
- دیکلوفناک (Voltaren®)
تزریق کورتیکواستروئید
بر اساس گزارشات تزریق یک یا دو مرحله استروئید تقریبا باعث تسکین کامل درد شده است. در حدود ۵۰% از بیماران، بعد از تزریق اول، تسکین سمپاتیک ایجاد شده است. با تزریق دوم در ۴۰ تا ۴۵ % بیماران دیگر نیز درد تسکین یافته است. منبع
فیزیوتراپی
ورزشها و حرکات کششی خاصی میتوانند به تقویت تاندونهای آسیب دیده و بهبود تحرک آنها کمک کنند.
در ادامه برخی از این ورزشها را معرفی خواهیم کرد اما به خاطر داشته باشید که برنامه ی ورزشی باید با توجه به شرایط شما تعیین شود و انجام خودسرانه ی این ورزشها ممکن است باعث تشدید آسیب و عارضه شود.
بخاطر داشته باشید که پزشک متخصص طب فیزیکی تعداد دفعات انجام دادن این حرکات را برای شما تعیین خواهد نمود تا باعث تشدید درد و ناراحتی شما نشود.
انگشت شست را با استفاده از دست سالم خود حرکت دهید. انگشت شست را در این حالت نگه داشته و رها کنید. این حرکت را در سه مرحله و ۵ تا ۱۰ بار تکرار کنید. | |
انگشت شست را با استفاده از دست سالم خود از انگشتان دیگر دور کنید. انگشت شست را در این حالت نگه داشته و رها کنید. این حرکت را در سه مرحله و ۵ تا ۱۰ بار تکرار کنید. | |
انگشت شست را بدون هیچ کمکی از انگشتان دیگر یا کف دست دور کنید و سپس به حالت اول برگردانید. این حرکت را در سه مرحله و ۵ تا ۱۰ بار در روز تکرار کنید. | |
انگشت شست را بدون هیچ کمکی از انگشتان دیگر دور کنید و سپس به حالت اول برگردانید. این حرکت را در سه مرحله و ۵ تا ۱۰ بار در روز تکرار کنید. | |
با انگشت شست خود ابتدای هر یک از انگشتان خود را لمس کنید سپس به سمت انتهای انگشتان بروید. این حرکت را در سه مرحله و ۵ تا ۱۰ بار در روز تکرار کنید. | |
مچ دست خود را به سمت جلو و عقب خم کنید. این حرکت را در سه مرحله و ۵ تا ۱۰ بار در روز تکرار کنید. | |
مچ دست خود را به سمت جلو و عقب خم کنید. این حرکت را در سه مرحله و ۵ تا ۱۰ بار در روز تکرار کنید. | |
مچ دست خود را به سمت جلو و عقب خم کنید. این حرکت را در سه مرحله و ۵ تا ۱۰ بار در روز تکرار کنید. | |
مچ دست خود را به سمت جلو و عقب خم کنید. این حرکت را در سه مرحله و ۵ تا ۱۰ بار در روز تکرار کنید. | |
همانند تصویر بند ورزشی پلاستیکی دور دست قرار دهید. با بند پلاستیکی انگشت شست را به سمت مخالف دیگر انگشتان بکشید. این حرکت را ۲ مرحله در روز و برای ۵ تا ۱۰ بار تکرار کنید. | |
الف. ساعد را روی میز و دست را لبه آن قرار دهید. ب، ج. مچ دست را به حالت خنثی قرار داده و جسم سبکی در دست بگیرید. د. به آرامی شی را به سمت پایین بیاورید. جسم را از دست خارج کرده و دوباره این حرکت را تکرار کنید. |
جراحی تاندون مچ دست
در جراحی برداشتن فشار از روی تونل تاندون، بیحسی ممکن است به صورت موضعی (تزریق در زیر پوست در ناحیه تحت درمان)، ناحیهای (تزریق در زیر بغل به منظور بیحس کردن کل دست) یا بیهوشی کامل تزریق شود. از طریق یک برش طولی یا عرضی و با محافظت از شبکه عصبی زیر پوست، جراح تونل تاندون را با شکافتن پوشش آن باز میکند. زمانیکه برش ترمیم شود، پوشش تونل نیز دوباره شکل میگیرد. اما عریضتر شده و تاندونها فضای کافی برای تحرک بدون درد را خواهند داشت.
جراحی تاندون مچ دست زمانی انجام میشود که درد و التهاب مچ شما مزمن شده باشد و روشهای دیگر، تاثیر مثبتی بر روی دست شما نشان ندهند.
لازم به ذکر است که روشهای دیگری همانند طب سوزنی ، لیزر کم توان ، شاک ویو ، اولترا سوند و تحریک الکتریکی نیز ممکن است بر کاهش درد و التهاب مچ دست شما موثر باشد. شرایط شما توسط پزشک متخصص طب فیزیکی بررسی و در صورت نیاز این روشهای درمانی برای شما تجویز خواهد شد.
سخن پایانی
سندروم دکرون اختلال نسبتا رایجی است. برای بیمارانی که در جستجوی درمان هستند، درمان نتایج عالی به همراه دارد. برای بیمارانی که به دنبال درمان بیماری خود نیستند، معمولا درد منجر به ناتوانی میشود.
تمامی بیماران به منظور ممانعت از عود مجدد بیماری باید از انجام فعالیتهای تکراری پرهیز کنند. برخی از بیماران احتمالا باید شغل خود را عوض کنند و بقیه ممکن است نیاز به ورزشهای توانبخشی طولانی مدت برای دست خود داشته باشند. برای تشخیص درست، لطفا با پزشک ما تماس گرفته و خدمات تخصصی دریافت کنید.
سوالات پرتکرار
سریعترین راه درمان تنوسینوویت دکرون چیست؟
انگشت شست و مچ دست را حرکت ندهید، با استفاده از آتل یا بریس آنها را صاف نگه داشته و اجازه دهید تاندونها استراحت کنند.
چه مدت طول میکشد تا التهاب تاندون مچ دست درمان شود؟
ترمیم کامل دست ممکن است ۶ تا ۱۲ هفته طول بکشد. بعد از ترمیم، احتمالا بتوانید مچ دست و شست خود را بدون درد حرکت بدهید. زمان بازگشت به سرکار، بستگی به شغل شما دارد. اگر میتوانید بدون استفاده از دست خود کار کنید، بعد از ۱ یا ۲ روز میتوانید به سر کار بروید.
آیا تنوسینوویت دکرون خود به خود بهبود مییابد؟
سندروم التهاب مچ دست، مخصوصا اگر در حال ترمیم است و از کار کردن با مچ دست و انگشت شست خود اجتناب میکنید، گاهی به مرور زمان بهتر میشود.
آیا تنوسینوویت دکرون همانند سندرم تونل کارپال است؟
سندرم تونل کارپال بیشتر در انگشتان و مچ دست منتشر میشود، اما التهاب تاندون مچ دست بیشتر موضعی بوده و مچ دست و انگشت شست را درگیر میکند.
آیا ماساژ دادن برا رفع التهاب مچ دست مفید است؟
ماساژ دادن میتواند برای شل کردن عضلهای که تاندون را میکشد مفید بوده و درد و آزردگی را کمتر کند.
چه چیز باعث بدتر شدن سندرم دکرون میشود؟
هرچند دلیل بروز سندروم دکرون مشخص نیست، اما هر حرکت تکراری که با دست و مچ دست انجام شود، مثلا کار در باغ، ورزش گلف یا ورزشهایی که در آنها از راکت استفاده میکنند یا بغل کردن نوزاد، میتوانند علائم را بدتر کنند.
در چه سنی به سندرم دکرون مبتلا میشوید؟
احتمال بروز سندرم دکرون در بین بانوان بیشتر از آقایان است و در سن ۳۰ تا ۵۰ سالگی مرسوم است. اما در هر سنی نیز ممکن است بروز کند.