درد پاشنه پا عارضهای رایج است که به علت قرار دادن وزن بدن روی پاشنه پا به وجود میآید و هنگام راه رفتن با پاشنهی پای آسیب دیده حس میگردد. این درد معمولاً به تدریج ایجاد شده و به مرور شدیدتر میگردد. اغلب یک پاشنه را درگیر میکند و در حدود یک سوم موارد هر دو پاشنه را تحت تأثیر قرار میدهد. درد پاشنهی پا معمولاً صبح هنگام، بعد از خواب شبانه شدت بیشتری دارد. پیاده روی ملایم در ابتدا تأثیر خوبی روی درد پاشنهی پا میگذارد، اما پیاده روی طولانی و ایستادن به مدت زیاد، درد پاشنه پا را بدتر مینماید. بعضی افراد برای اینکه وزن خود را روی پاشنه آسیب دیده قرار ندهند ممکن است غیرطبیعی یا لنگان لنگان راه بروند.
علت درد پاشنه پا
عوامل زیادی میتوانند درد پاشنه پاشنه را ایجاد نمایند. از جمله:
التهاب رباط فاشیا پلانتار
التهاب رباط فاشیا پلانتار از جمله رایجترین دلایل درد پاشنه پا میباشد، که به علت التهاب یک رباط ضخیم رخ میدهد که در کف پا قرار دارد و استخوان پاشنه را به پنجه پا (فاشیای پلانتار) وصل میکند.
علائم التهاب رباط فاشیای پلانتار
علائم التهاب رباط فاشیای پلانتار معمولاً به صورت درد شدید و تیر کشیدن پاشنه پا بروز میکند. این درد معمولاً صبح، هنگام برداشتن اولین قدمها بعد از بیدار شدن شدت بیشتری دارد. همچنین ممکن است هنگام ایستادن طولانی یا بلند شدن از جای خود نیز رخ دهد.
درمان التهاب رباط فاشیای پلانتار
- مصرف دارو: مصرف مسکنهایی مانند ایبوپروفن و ناپروکسن سدیم میتوانند درد و التهاب رباط فاشیای پلانتار را تسکین دهند.
- فیزیوتراپی: فیزیوتراپ معمولاً تمریناتی برای کشش و تقویت رباط فاشیای پلانتار، تاندون آشیل و عضلات ساق پا ارائه میدهد.
- ارتز: ممکن است پزشک برای اینکه فشار وارد شده بر پاشنهی پا در کل پا تقسیم شود تکیه گاه قوس دار یا ارتز را تجویز نماید.
- تزریق استروئید: تزریق داروهای استروئیدی در ناحیه مورد نظر میتواند درد پاشنهی پا را موقتاً آرام کند. بیشتر از چند بار تزریق توصیه نمیشود، زیرا باعث ضعیف شدن فاشیای پلانتار و پاره شدن آن میگردد.
- شاک ویو تراپی: در صورتی که سایر روشها برای درمان درد پاشنه پا کارایی نداشته باشند از شاک ویو تراپی استفاده میشود که طی آن امواج صوتی برای تحریک و تسکین درد به پاشنهی پا ارسال میشوند.
- ترمیم بافت اولتراسونیک: یک روش کم تهاجمی است که میتواند برای تسکین درد پاشنهی پا مورد استفاده قرار گیرد. امواج تولید شده توسط دستگاه به وسیله پروب به درون بافت آسیب دیده ارسال میشوند، سپس از طریق لرزش مکانیکی بافت آسیب دیده را تجزیه کرده و به وسیله ساکشن خارج میسازند.
- جراحی: در بعضی موارد لازم است برای بهبود درد پاشنه پا، رباط فاشیای پلانتار را با جراحی از استخوان پاشنه پا جدا نمایند. جراحی روشی است که در صورت شدید بودن درد پاشنه پا و عدم کارایی سایر روشها مورد استفاده قرار میگیرد.
خار پاشنه
خار پاشنه در واقع یک رشد استخوانی است که به علت رسوب کلسیم رخ میدهد. این عارضه بین استخوان پاشنه و قوس پا ایجاد میشود، به طوری که از جلو و زیر پاشنه پا شروع شده و تا سایر قسمتهای پا امتداد دارد. شناسایی خار پاشنه ممکن است سخت باشد. زیرا بعضی از آنها را با چشم غیر مسلح نمیتوان دید و بعضی ممکن است تا نیم اینچ طول داشته باشند. از طرفی خار پاشنه همیشه با درد همراه نیست و همین موضوع تشخیص آن را با چالش مواجه میکند. بعضی از دردهای پاشنهی پا ممکن است علل دیگری داشته باشند.
علائم خارپاشنه
علائم خار پاشنه میتواند شامل موارد زیر باشد:
- درد
- التهاب
- تورم جلوی پاشنه پا
همچنین ممکن است ناحیهی مورد نظر هنگام لمس کردن گرم به نظر برسد و قوس پا را نیز درگیر کند. یک بیرون زدگی کوچک استخوانی نیز ممکن است مشاهده شود. بعضی از خارهای پاشنه بدون علامت هستند و ممکن است هیچ تغییری در بافت یا استخوان رخ ندهد. معمولاً این گونه خارها زمانی تشخیص داده میشوند که فرد برای مسئلهی دیگری به پزشک مراجعه میکند و هنگام تصویربرداری با اشعهی ایکس به طور اتفاقی متوجه خار پاشنه میگردد.
درمان خارپاشنه
اولین قدم برای درمان خار پاشنه استراحت و تغییر سبک زندگی میباشد. برای آشنایی با سایر روشهای درمانی میتوانید با پزشک خود صحبت کنید.
- داروهای مسکن بدون نسخه: در صورتی که درد خارپاشنه شدید باشد میتوان آن را با مسکنهای بدون نسخه (OTC) مانند استامینوفن، آسپرین یا ایبوپروفن تسکین داد.
- کمپرس سرد: کمپرس سرد یا یخ به طور موقت ناحیهی مورد نظر را سِر میکند و باعث آرام شدن درد خارپاشنه میگردد. بدین منظور میتوانید چندین بار در روز و هر بار به مدت 15 دقیقه از کمپرس سرد یا یخ استفاده نمایید.
- تزریق داروهای ضد التهاب: در صورت شدید بودن درد خار پاشنه میتوان داروهای ضدالتهاب مانند کورتون تزریق کرد. تزریق کورتون میتواند به تسکین درد و التهاب پاشنه و قوس پا کمک کند.
- تمرینات فیزیوتراپی: ممکن است پزشک از تمرینات کششی و فیزیوتراپی به عنوان راهکاری برای درمان خارپاشنه استفاده کند تا از شدت یافتن درد به مدت طولانی پیشگیری نماید.
- استراحت: استراحت یکی از روشهای درمان فاشیای پلانتار و خار پاشنه میباشد که همواره توصیه میگردد.
- پد یا کفی پا: پدها و کفیهای طبی پا میتوانند از قوس و پاشنهی پا حمایت کنند و درد خار پاشنه را تسکین دهند.
- جراحی: در صورتی که درد ناشی از خار پاشنه جدی و شدید باشد از جراحی برای برداشتن خار پاشنه استفاده میگردد که طی آن ممکن است رباط فاشیای پلانتار نیز آزاد شود.
بدشکلی هاگلند
بدشکلی هاگلند یک برآمدگی استخوانی در پشت پاشنه پا است که هنگام راه رفتن به بخش داخلی کفش برخورد میکند. بدین ترتیب بافت اطراف تاندون آشیل تحریک و ساییده میگردد و درد تشدید میشود. این عارضه بیشتر در میانسالی رخ میدهد و در زنان بیشتر از مردان است. معمولاً بدشکلی هاگلند با سایر دردهای پا مانند التهاب رباط فاشیای پلانتار، بورسیت رتروکالکانئال، یا روماتیسم ستون فقرات و اسپوندیلوآرتروپاتی سرم منفی اشتباه گرفته میشود.
علائم بدشکلی هاگلند
بدشکلی هاگلند یک یا هر دو پا را میتواند درگیر کند و علائم آن خفیف تا شدید است.
این علائم شامل موارد زیر میباشند:
- برآمدگی پشت پاشنه پا
- احساس درد در پشت پاشنه پا موقع راه رفتن
- قرمزی یا تورم پاشنه پا
- ایجاد تاول یا پینه به علت ساییده شدن برآمدگی به کفش
پزشک میتواند با معاینه و یک بررسی ساده بدشکلی هاگلند را تشخیص دهد، اما برای ارزیابی تخصصیتر ممکن است به آزمایش و عکسبرداری با اشعه یا ایکس یا ام آر آی نیاز باشد تا پزشک بتواند به کمک آنها بهترین روش درمانی را انتخاب نماید.
درمان بدشکلی هاگلند
هدف از درمان بدشکلی هاگلند، کاهش التهاب بورسیت میباشد. روشهای غیر جراحی، درد و التهاب را تسکین میدهند، اما تأثیری روی برآمدگی استخوانی ندارند. بنابراین در صورت عدم کارایی این روشها باید به جراحی روی آورد.
- دارو. مصرف داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی خوراکی (NSAIDs)، مانند ایبوپروفن میتواند درد و التهاب ناشی از بدشکلی هاگلند را تسکین دهد.
- یخ. ابتدا یک حوله نازک روی ناحیهی مورد نظر قرار دهید و سپس یخ را روی آن بگذارید. پس از 20 دقیقه یخ را بردارید و بعد از 40 دقیقه مجدد این کار را تکرار کنید تا درد و التهاب آرام شود.
- تمرینات. تمرینات کششی باعث کاهش تنش و فشار تاندون آشیل میشوند و برای افرادی که تاندون آشیل محکمی دارند بسیار مفید هستند.
- لیفت پاشنه. «لیفت پاشنه» داخل کفش قرار میگیرد و میتواند فشار وارد شده بر پاشنه را در افرادی که پاهای قوس داری دارند کاهش دهد.
- پد پاشنه. پد پاشنه نیز داخل کفش قرار داده میشود و مانند یک کوسن برای پا عمل میکند و باعث کاهش ناراحتی هنگام راه رفتن میگردد.
- تغییر کفش. کفشهای پشت بسته نرم میتوانند از تحریک شدن پشت پاشنهی پا پیشگیری کنند و درد و التهاب را به حداقل برسانند.
- فیزیوتراپی. اقدامات فیزیوتراپی مانند اولتراسوند، میتوانند باعث تسکین درد و التهاب شوند.
- ارتز. ارتز حرکت پا را حمایت و کنترل میکند و درد و التهاب را کاهش میدهد.
- تثبیت. گاهی ممکن است نیاز به گچ گرفتن پا باشد.
- جراحی. جراح پا و مچ پا مشخص میکند چه روشی برای درمان شما مناسبتر است. انجام اقدامات و مراقبتهای پس از جراحی برای گرفتن بهترین نتیجه لازم و ضروری میباشد.
بورسیت پاشنه پا
بورسیت رتروکالکانئال معمول ترین بورسیت پاشنه پا میباشد که به علت التهاب بورس بین استخوان پاشنه و رویه جلویی تاندون آشیل رخ میدهد. التهاب هر کدام از بورسها میتواند سبب بروز درد در ناحیه پشتی پاشنه و مچ پا گردد.
علائم بورسیت پاشنه پا
رایج ترین علائم و نشانههای بورسیت پاشنهی پا عبارتند از:
- درد و ناراحتی پاشنه و پشت مچ پا
- سفت شدن، کاهش توانایی چرخاندن مچ پا یا لنگیدن
- قرمزی، گرمی یا تورم پشت پاشنه پا
اگر بورس مچ پا دچار عفونت شود ممکن است تب را نیز به همراه داشته باشد.
درمان بورسیت پاشنه پا
درمان بورسیت پاشنه معمولاً از طریق روشهای بدون جراحی انجام میشود و شامل موارد زیر میباشد:
- استراحت پاشنه پا. از انجام فعالیتهایی که باعث بروز علائم میشوند یا آن را تشدید میکنند خودداری کنید.
- استفاده از کمپرس یخ. در روزهای اول ایجاد التهاب قرار دادن یخ روی پاشنه پا چندین بار در روز به مدت 15 تا 20 دقیقه باعث کاهش التهاب میگردد.
- مصرف داروهای ضد التهاب مانند NSAIDها یا تزریق کورتون.
- فیزیوتراپی. فیزیوتراپی از دیگر روشهای درمانی میباشد که میتواند شامل ماساژ، گرما یا اولتراسوند باشد (با سونوگرافی تشخیصی که نوعی تصویربرداری است اشتباه گرفته نشود).
- گچ گرفتن، استفاده از بریس به طور موقت.
- جراحی: در موارد نادر ممکن است برای برداشتن بورس به جراحی بورسکتومی نیاز باشد.
التهاب تاندون آشیل
التهاب تاندون آشیل به علت وارد آمدن فشار زیادی بر روی تاندون آشیل رخ میدهد. تاندون آشیل بافتی است که ماهیچههای ساق پا را به استخوان پاشنه متصل میکند. التهاب تاندون آشیل در دوندههایی که سرعت یا شدت دوی خود را به طور ناگهانی بالا میبرند رایجتر است. همچنین این عارضه در افراد میانسال که به ورزشهایی مانند تنیس یا بسکتبال مشغول میشوند بیشتر اتفاق میافتد.
علائم التهاب تاندون آشیل
علائم التهاب تاندون آشیل معمولاً هنگام انجام فعالیتهای ورزشی مانند دویدن بروز میکند و به صورت درد و التهاب جزئی در پشت ساق پا خود را نشان میدهد. در صورت دویدن به مدت طولانی یا بالا رفتن از پله یا انجام دوی سرعت ممکن است درد شدیدتر شود. حساسیت و سفت شدن از دیگر علائم التهاب تاندون آشیل است که شدت آن هنگام صبح بیشتر است و با انجام فعالیتهای ملایم آرام می شود.
درمان التهاب تاندون آشیل
درمان التهاب تاندون آشیل در مرحلهی اول با اقدامات خود مراقبتی انجام میشود. اما در صورتی که علائم جدی و ادامه دار باشند باید به پزشک مراجعه کرد و به سایر روشهای درمانی روی آورد.
- مصرف دارو: برای تسکین درد و التهاب میتوان از مسکنهای بدون نسخه مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن استفاده کرد در صورت شدید بودن درد ممکن است پزشک داروهای قویتری تجویز نماید.
- تمرینات ورزشی: معمولاً از تمرینات کششی و تقویتی برای درمان التهاب تاندون آشیل و حمایت از ساختار آن استفاده میشود.
- ارتز: استفاده از کفیهایی که پاشنه کفش را بالا میبرند فشار وارد شده بر تاندون آشیل را کم میکند و التهاب را آرام مینماید.
- جراحی: در صورتی که روشهای بدون جراحی کارایی لازم را نداشته باشند، همچنین در صورت پارگی تاندون آشیل، پزشک میتواند از جراحی برای درمان التهاب تاندون آشیل استفاده نماید.
شکستگی پاشنه پا
شکستگی پاشنه پا معمولاً به علت فشار و آسیب شدید ناشی از تصادف، افتادن از بلندی یا چرخیدن تکانشی مچ پا رخ میدهد. این نوع شکستگی که به آن شکستگی استرسی نیز گفته میشود معمولاً در ورزشکاران اتفاق میافتد. از جمله در دوندگان که فشار زیادی به مدت طولانی به استخوانهایشان وارد میشود. همچنین تغییر ورزش و تکنیک نادرست ممکن است باعث شکستگی پاشنه پا گردند.
علائم شکستگی پاشنه پا
علائم شکستگی پاشنه پا معمولاً به صورت درد بروز میکند که غالباً ورزشکاران آن را تجربه مینمایند. این درد با انجام فعالیت فیزیکی آغاز میشود و به تدریج ماندگار میگردد. سایر علائم شکستگی پاشنه پا عبارتند از:
- تورم پاشنه پا
- حساسیت به فشار و لمس
- به سختی راه رفتن و لنگیدن
درمان شکستگی پاشنه پا
درمان شکستگی پاشنه پا غالباً با روشهای بدون جراحی انجام میشود. کناره گیری از ورزشهایی که به پاشنه پا فشار وارد میکنند مانند دویدن برای شروع درمان مفید است.
سایر درمانهای شکستگی پاشنه پا عبارتند از:
- قرار دادن یخ روی ناحیه مورد نظر برای تسکین تورم
- استفاده از عصا جهت جلوگیری از وارد شدن فشار وزن روی پاشنه پا
- استفاده از بوت واکر یا گچ برای پشتیبانی و محافظت از پاشنه پا
- فیزیوتراپی بعد از بهبود شکستگی
- جراحی. معمولاً برای درمان شکستگی پاشنهی پا به ندرت از جراحی استفاده میشود، اما در صورت عدم کارایی سایر روشها انجام جراحی ضروری میباشد.
سندروم تونل تارسال
سندروم تونل تارسال یک بیماری در قسمت داخلی مچ پا میباشد. تونل تارسال ناحیه باریکی است که شامل استخوانهای مچ پا و رباطهای کل پا میباشد که بسیاری از رگهای خونی، اعصاب و تاندونهایی که باعث حرکت و انعطاف پذیری پا میشوند در آن ناحیه قرار دارند. هنگامی که عصب تیبیال خلفی هنگام حرکت تحت فشار قرار بگیرد سندروم تونل تارسال (TTS) را ایجاد میکند که با گزگز و بیحسی پا همراه است.
علائم سندروم تونل تارسال
علائم سندروم تونل تارسال معمولاً به شکل درد، بی حسی یا گزگز میباشد که ممکن است در هر نقطهای از عصب تیبیال حس شود، اما غالباً در کف یا مچ پا رخ میدهد.
سندروم تونل تارسال میتواند این علائم را نیز داشته باشد:
- درد شدید و تیر کشیدن
- مور مور شدن
- احساس برق گرفتگی یا شوک الکتریکی
- سوزش
علائم سندروم تونل تارسال در افراد مختلف متفاوت است. علائم ممکن است در بعضی افراد به مرور ایجاد شود و در برخی دیگر ناگهانی رخ دهد. فعالیت فیزیکی درد و سایر علائم را افزایش میدهد. همچنین در طولانی مدت ممکن است شب یا موقع استراحت درد یا گزگز نیز حس گردد.
درمان سندروم تونل تارسال
درمان سندروم تونل تارسال از طریق داروهای ضد التهاب یا تزریق استروئید به تونل تارسال صورت میگیرد. این داروها تورم و فشار را تسکین میدهند. همچنین بریس، آتل و ارتز نیز فشار وارد شده بر پا را کاهش میدهند و تحرک را محدود مینمایند تا مانع وارد آمدن فشار به عصب شوند. با توجه به شدت بیماری، پزشک میتواند از جراحیهای مختلفی استفاده نماید. به عنوان مثال یک نمونه جراحی آزاد کردن تونل تارسال میباشد.
چه افرادی درد پاشنه پا را بیشتر تجربه میکنند؟
هر فردی ممکن است درد پاشنه پا را تجربه کند، اما بعضی افراد بیشتر در معرض خطر هستند. از جمله:
- زنان و مردان میانسال
- افرادی که از نظر فیزیکی فعال هستند.
- افراد دارای اضافه وزن هستند.
- افرادی که زیاد سرپا می ایستند.
- کودکان 8 تا 13 سال (به خصوص پسران)
- زنان باردار
چه زمانی برای درد پاشنه پا به متخصص مراجعه کنیم؟
چنانچه درد پاشنه پا بیشتر از دو هفته طول بکشد باید به متخصص مراجعه کرد.
همچنین در صورت داشتن علائم زیر به متخصص مراجعه نمایید:
- درد شدید و تورم اطراف پاشنه پا
- درد، بی حسی، یا گزگز پاشنه پا و تب
- به سختی راه رفتن
- بروز مشکل موقع خم کردن پا به سمت پایین یا نوک پا راه رفتن
در صورتی که درد پاشنه پا بیشتر از یک هفته ادامه پیدا کند به طوری که نتوان ایستاد یا راه رفت باید به پزشک متخصص مراجعه نمود.
تشخیص علت درد گرفتن پاشنه پا
برای تشخیص علت درد گرفتن پاشنه پا پزشک، بیمار را معاینه و علائم او را بررسی مینماید. همچنین برای تشخیص تورم و آسیب مفاصل، شکستگی و هم ترازی استخوان، ممکن است از عکس برداری با اشعه ایکس نیز استفاده نماید. در بعضی موارد که اشعه ایکس نمیتواند به تشخیص کمک کند از ام آر آی یا سونوگرافی استفاده میشود.
درمانهای متداول درد پاشنه پا
درمان درد پاشنه پا بسته به دلیل اصلی آن میتواند متفاوت باشد. توصیه میشود در این زمینه با یک فیزیوتراپ مشورت نماید.
برخی از درمانهای متداول درد پاشنه پا شامل موارد زیر میباشند:
دارو
مصرف مسکنهایی مانند داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs) میتواند دردهای جدی و طاقت فرسا را کاهش دهد. هرچند این داروها بدون نسخه نیز در بازار موجود هستند، اما بهتر است با تجویز پزشک خریداری شوند.
استفاده از ارتزها
ارتزها مانند کفی ارتز و پد پاشنه میتوانند از قوس و پاشنه پا حمایت کنند و از درد جلوگیری نمایند. علاوه بر این، پدهای پاشنه از ساییدگی پا پیشگیری میکنند که بهتر است به همراه کفشهای مناسب مورد استفاده قرار گیرند تا پا را به طور کامل حمایت کنند.
فیزیوتراپی
برنامه فیزیوتراپی شامل مراقبت عملی، آموزش بیمار و تمرین فیزیکی میباشد که باعث بهبود درد و در نتیجه بالا رفتن کیفیت زندگی میگردد. فیزیوتراپی توسط فیزیوتراپ یا متخصص طب فیزیکی انجام میشود.
طب سوزنی
طب سوزنی یکی از روشهای مورد استفاده برای تسکین درد میباشد که به ویژه برای درمان التهاب رباط فاشیای پلانتار و درد پاشنه پا کاربرد دارد. شواهد موجود اثرگذاری طب سوزنی روی درد پاشنه پا را تأیید کردهاند.
شاک ویو تراپی
شاک ویو تراپی روشی محافظه کارانه است که برای درمان التهاب رباط فاشیای پلانتار و درد پاشنه پا کاربرد دارد و به آن شاک ویو تراپی برون بدنی (ESWT) نیز گفته میشود. در این روش امواج صوتی پر انرژی از پاشنه پا عبور کرده و ناحیه مورد نظر را تحریک مینمایند و موجب افزایش جریان خون در آن ناحیه و تسریع درمان میگردند.
شاک ویو تراپی یا ESWT روشی غیرتهاجمی است که بدون ایجاد هیچگونه برش روی بافت مورد نظر اثر میگذارد و باعث بهبود آن میگردد. به همین دلیل به آن برون بدنی گفته میشود. ESWT آسیبی به بافت وارد نمیکند، بلکه با فرستادن امواج صوتی عصبهای مربوط به درد را تحریک کرده و باعث تسکین درد و حساسیت میشود. علاوه بر این باعث تحریک مکانیسمهای ترمیم نیز میشود و با اثرات بیولوژیکی خود باعث بازسازی بافت مورد نظر میگردد.
لیزر سرد
لیزر سرد یک روش لیزر درمانی کم توان است که با استفاده از پرتوهای سطح پایین روند درمان را سریعتر میکند. به این علت به آن لیزر سرد گفته میشود که سطوح پایین نور نمیتوانند بافت بدن را به میزان کافی گرم نمایند و میزان سطح نور در مقایسه با سایر روشهای لیزر درمانی که غالباً برای درمان تومورها و انعقاد بافت مورد استفاده قرار میگیرند کمتر میباشد.
طی این روش طول موجهای متفاوت نور سطح پایین به ناحیه مورد نظر تابانده میشوند و سپس توسط بافت بدن جذب میگردند. نور قرمز و مادون قرمز نزدیک وارد شده به بدن، واکنش فیزیولوژیک سلولهای آسیب دیده را به همراه دارد که در نهایت بهبودی را افزایش میدهد.
مطالعات نشان دادهاند لیزر سرد میتواند درد ناشی از التهاب رباط فاشیای پلانتار را به میزان زیادی کاهش دهد به طوری که نتایج تا سه ماه ماندگاری داشته باشد.
تزریق پی آر پی
تزریق پی آر پی یا پلاسمای غنی از پلاکت یک روش نوظهور است که طی آن از خون خود بیمار برای درمان او استفاده میشود. تزریق پی آر پی یک روش پیشرفته پزشکی می باشد که از پلاکت های فرد برای کمک به بهبودی و رشد طبیعی بافت های آسیب دیده استفاده میکند.
تزریق پی آر پی میتواند آسیب های ناشی از ورزش یا فعالیت بیش از حد مانند درد پاشنه پا، التهاب رباط فاشیا پلانتار، تاندونیت، بورسیت، آرتروز، پارگی یا پیچ خوردن ماهیچه یا بیماری های دژنراتیو مانند آرتروز را درمان نماید.
همچنین تزریق PRP (پی آر پی) منجر به تسریع بهبودی و کاهش درد پاشنه پا در کوتاه مدت و بلند مدت میگردد.
تزریق استروئید
استروئید هورمونی است که به طور طبیعی از غدد فوق کلیوی و در واکنش به استرس، آلرژی و التهاب ترشح میگردد. اما هورمون استروئیدی که برای تسکین التهاب و درد پاشنه پا تزریق میشود در واقع نسخه مصنوعی استروئید بدن میباشد که به آن کورتیکواستروئید نیز گفته میشود. تزریق استروئید در مقایسه با تیلنول یا ایبوپروفن هدفمندتر و اثرگذارتر میباشد.
استروئید معمولاً به وسیلهی یک سوزن باریک در ناحیهای تزریق میشود که درد بیشتری دارد. از آن جا که تزریق استروئید میتواند با درد همراه باشد پزشک میتواند مقداری بیحس کننده نیز به استروئید اضافه کرده یا ناحیه را بیحس کند و سپس تزریق را انجام دهد.
جراحی
در بسیاری از موارد برای درمان درد پاشنه پا به جراحی نیاز نیست. اما در صورتی که سایر روشهای درمانی نتیجهی لازم را نداشته باشند ناچار باید به جراحی روی آورد. به دلیل اینکه درد پاشنه پا ممکن است علل متفاوتی داشته باشد، بنابراین نوع جراحی تا حد زیادی به علت درد پاشنه پا بستگی دارد.
راههای پیشگیری از درد پاشنه پا
شاید پیشگیری از همهی انواع درد پاشنه پا غیرممکن به نظر برسد، اما با چند راه حل ساده میتوان از آسیب دیدگی پاشنه پا و درد ناشی از آن پیشگیری کرد. از جمله:
- از کفش مناسب که پا را حمایت میکند استفاده کنید.
- هنگام انجام فعالیت فیزیکی کفش مناسب بپوشید.
- قبل از ورزش حرکات کششی انجام دهید.
- با سرعت ثابت به انجام فعالیت فیزیکی بپردازید.
- یک رژیم غذایی سالم داشته باشید.
- در صورت احساس خستگی یا درد عضلات استراحت نمایید.
- تناسب وزن خود را حفظ کنید.
سوالات متداول
درد پاشنه پا چه وقت جدی است؟
داشتن درد و تورم زیاد هنگام نزدیک شدن به بهبودی یا خم نشدن پا به سمت پایین نشان دهنده این است که درد پاشنه پا جدی میباشد.
علت اصلی درد پاشنه پا چیست؟
معمولاً درد پاشنه پا به علت التهاب رباط فاشیای پلانتار در پایین پاشنه و التهاب تاندون آشیل در پشت پاشنه رخ میدهد.
آیا درد پاشنه پا میتواند همزمان ناشی از التهاب رباط فاشیای پلانتار و خار پاشنه باشد؟
بله، این دو مورد از دو نظر به هم مرتبط هستند. ممکن است فرد به دلیل درمان نکردن التهاب رباط فاشیای پلانتار به خار پاشنه هم مبتلا شود یا تاندون فاشیای پلانتار دچار آسیب طولانی شود و بدن برای دریافت کمک بیشتر خار پاشنه ایجاد نماید.
کدام دارو برای درمان درد پاشنه پا ناشی از التهاب رباط فاشیای پلانتار بهتر عمل میکند؟
مسکنهایی مانند ایبوپروفن و ناپروکسن سدیم برای تسکین درد و التهاب رباط فاشیای پلانتار عملکرد خوبی دارند.
آیا التهاب رباط فاشیای پلانتار خود به خود درمان میشود؟
التهاب رباط فاشیای پلانتار میتواند خود به خود درمان شود، اما ممکن است یک سال زمان ببرد و در صورت عدم درمان ممکن است عوارضی در پی داشته باشد.
آیا پیاده روی برای درد پاشنه پا خوب است؟
بسته به وضعیت هر فرد پیاده روی میتواند درد را شدید یا کم کند. چنانچه موقع راه رفتن درد زیادی را احساس میکنید، حتماً استراحت کنید تا درد فروکش کند.