درمان دیسک کمر با لیزر، یک نوع جراحی است که با سایر انواع جراحی کمر، مانند جراحی به روش قدیمی و جراحی ستون فقرات کم تهاجمی متفاوت است. با گذشت زمان، پیشرفتهای زیادی در زمینه جراحیهای لیزری ستون فقرات از جمله کمر حاصل شده است. از آنجایی که تکنیکها بسیار پیشرفته هستند، بسیاری از جراحان نظرات و تجربیات متفاوتی در مورد جراحی لیزری دیسک بیرون زده دارند. با این حال، با کمک یک جراح با تجربه و ماهر، جراحی لیزری میتواند راهی عالی برای درمان مشکلات جزئی ستون فقرات، از جمله تنگی ستون فقرات و بیرون زدگی دیسکها باشد، که به روشهای قدیمی نیاز ندارند. اگر علائمی دارید که نشان دهنده یک مشکل جزئی در ستون فقرات است و نگران این هستید که آیا جراحی با لیزر جواب میدهد یا خیر، به خواندن این مقاله ادامه دهید تا ببینید آیا این گزینه درمانی برای شما مناسب است یا خیر.
درمان دیسک کمر با لیزر چیست؟
فشار وارده بر عصب میتواند منجر به درد و ناراحتی شود. در ستون فقرات، مواردی مانند بیرون زدگی دیسک یا خار استخوانی اغلب میتوانند باعث فشردگی شوند. نمونهای از این بیماریها سیاتیک است، که در آن عصب سیاتیک تحت فشار قرار میگیرد و منجر به درد در ناحیه کمر و ساق پا میشود.
از لیزر میتوان برای کاهش فشار عصب و تسکین درد استفاده کرد. این کار تحت بیحسی موضعی انجام میشود، به این معنی که پوست و عضلات اطراف کمر بیحس میشوند. همچنین ممکن است مسکن نیز تجویز شود. یکی از روشهای جراحی لیزری دیسک بیرون زده، رفع فشار دیسک از راه پوست است. در این روش از انرژی لیزر برای برداشتن دقیق بافت دیسکی که ممکن است باعث فشرده شدن عصب و درد شود، استفاده میشود. این کار با کمک تصویربرداری انجام میشود.
مقایسه درمان دیسک کمر با لیزر با روشهای دیگر
لیزر میتواند در برخی موارد خاص دیسک کمر را درمان کند و همیشه نمیتوان از آن استفاده کرد. به عنوان مثال، متخصصان به ندرت استفاده از لیزر را برای افراد مبتلا به بیماری دژنراتیو ستون فقرات توصیه میکنند. در ادامه روش درمانی لیزر با روشهای دیگر مقایسه شده است.
مقایسه درمان دیسک کمر با لیزر با جراحی معمول
در روش جراحی معمول، جراح از طریق برش پوست به عضله دسترسی پیدا میکند. سپس، عضلات را از ستون فقرات جدا میکند تا مسیر برای کار روی ستون فقرات باز باشد. با اینکه در این حالت به مناطق آسیب دیده دسترسی دارد، اما خطر آسیب به بافت نرم اطراف را نیز به همراه دارد، که میتواند منجر به بستری شدن طولانیتر در بیمارستان شود. رفع فشار بیرون زدگی دیسک با لیزر یک روش غیرتهاجمی است که هیچ برشی ایجاد نمیکند. پزشکان از لیزر برای برداشتن فشار بخشهایی از بافت نرم که میتوانند اعصاب را فشرده کنند، مانند بزرگ شدن رباط یا بیرون زدگی دیسک استفاده میکنند. با این حال، لیزر فقط برای شرایط خاصی مناسب است.
مقایسه درمان دیسک کمر با لیزر با جراحی کم تهاجمی
جراح برش کوچکتری نسبت به روشهای رایج ایجاد میکند. او از ابزاری برای تونل زدن به محل درد استفاده میکند. از آنجایی که ماهیچهها از ستون فقرات جدا نمیشوند، پس از جراحی درد کمتری وجود دارد و زمان بهبودی اغلب کوتاهتر است و به افراد این امکان را میدهد تا راحتتر به فعالیتهای روزمره خود بازگردند. اما در مقایسه با جراحی لیزری دیسک بیرون زده، زمان بهبودی و مدت زمان عمل بیشتر است. درمان دیسک با لیزر نیز در مقایسه با جراحیهای کم تهاجمی عوارض کمتری دارد. لیزرها همچنین ممکن است برای جمع شدن مواد دیسک اطراف عصب بهتر باشند.
روند جراحی لیزری دیسک بیرون زده
تحقیقات زیادی نشان میدهند که لیزر کلاس IV میتواند به طور مؤثر بیرون زدگی دیسک کمر را درمان کند و درد و ناراحتی را تسکین دهد. لیزردرمانی نه تنها زمان بهبودی را تسریع میکند، بلکه یک درمان غیرتهاجمی و بدون نیاز به دارو است و به شما این امکان را میدهد تا درد را کاهش دهید و دیسکهای آسیب دیده خود را سریعتر بهبود دهید. به عنوان مثال، وقتی پنج تا ده جلسه درمانی را پشت سر می گذارید، می توانید به نتایج عالی برسید.
لیزر درمانی شامل عبور پرتوهای لیزر سطح پایین از ساختارهای ستون فقرات، مانند دیسک کمر است. این طول موجهای سطح پایین نور به اعماق سلولها نفوذ میکنند و مکانیسمهای میتوکندری را برای تولید انرژی بیشتر تحریک مینمایند. جریان خون غنی از مواد مغذی به ناحیه آسیب دیده روند ترمیم را سرعت میبخشد و بیرون زدگی دیسک را برطرف میکند.
به خاطر داشته باشید که جنبه اصلی لیزر درمانی عادیسازی سلولی است که انرژی و مواد مغذی بیشتری را برای سلولهای آسیب دیده فراهم میکند و منجر به کاهش التهاب، تورم، بیحسی و درد دیسک کمر میشود. طول موجها، سلولها و واکنشهای بیوشیمیایی را برای گسترش بهبودی تحریک میکنند.
میزان موفقیت جراحی لیزری دیسک بیرون زده
هنوز مشخص نیست کی و کجا میتوان از لیزر کمر استفاده کرد. در حالی که درمان دیسک کمر با لیزر در حال حاضر نمیتواند کاملاً جایگزین جراحیهای رایج شود، اما موقعیتهای زیادی وجود دارد که میتواند به همان اندازه مؤثر باشد. استفاده از جراحیهای لیزری عوارض و دوران نقاهت کمتری دارند، که این مسئله باعث میشود جراحی لیزری دیسک بیرون زده جایگزین مناسبی برای روشهای درمانی قدیمی مانند جراحی باز باشد.
با توجه به اینکه روز به روز افراد بیشتری در مورد درمان دیسک کمر با لیزر کنجکاو میشوند، آموزش دادن به بیماران در مورد مزایا و معایب این روش مهم است. مانند سایر روشهای کم تهاجمی، میتوان از این روش تنها در موقعیتهای خاص بهطور مؤثر استفاده کرد که مزایا و معایب متعددی دارد.
آیا درمان دیسک کمر با لیزر برای من مناسب است؟
با توجه به اینکه جراحی کمر میتواند بسیار سنگین باشد، بیمار میخواهد از قبل در مورد هرگونه روش جایگزین دیگر بداند. در حالی که جراحی لیزری دیسک بیرون زده همیشه جایگزینی مناسب برای جراحی رایج نیست، در برخی شرایط میتواند به همان اندازه مؤثر باشد و خطرات کمتر و بهبودی سریعتری را به همراه داشته باشد. یکی از سؤالات رایج بیماران این است که آیا درمان دیسک کمر با لیزر واقعاً مؤثر است یا خیر. البته، جراحیهای لیزر هنوز به طور کامل جایگزین جراحیهای قدیمی نشدهاند، اما در بسیاری از موارد نتایج درمان یکسان است.
درمان دیسک کمر با لیزر مطمئناً برای همه مناسب نیست، اما جایگزین مفیدی برای درمان بسیاری از بیماران است. اگر از بیرون زدگی دیسک یا اعصاب آسیب دیده در نخاع رنج میبرید، جراحی لیزری دیسک بیرون زده ممکن است بتواند به اندازه روشهای قدیمی و با کمترین درد، زمان و هزینه انجام شود.
برای اینکه ببینید آیا درمان دیسک کمر با لیزر برای شما مفید است یا خیر، باید درک درستی از نیازهای خود داشته باشید. این چیزی نیست که اینترنت بتواند پاسخ آن را به شما بدهد. پس از جراحی لیزری دیسک بیرون زده، همه مسائل فوراً برطرف نمیشوند و همچنان در بسیاری از موارد روشهای قدیمی یا سایر روشهای جراحی کمر کمتهاجمی به روشهای لیزری جدیدتر ارجحیت دارند. البته، هنگام قرار گرفتن در چنین موقعیتهایی بهتر است که با پزشک خود مشورت کنید.
در مورد درمان دیسک کمر با لیزر چه سؤالاتی باید از پزشک خود بپرسید؟
برای اینکه مطمئن شوید بهترین درمان را برای وضعیت خود دریافت می کنید، سؤالاتی را آماده کرده و از جراح خود بپرسید. از جمله:
- جراحی شامل چه مواردی میشود؟
- آیا احتمال دارد از لیزر استفاده شود؟
- آیا فیوژن هم انجام میشود؟
- روش کم تهاجمی بهتر است یا سنتی و چرا؟
- چه گزینههای جایگزینی وجود دارند؟
- جراحی چه چیزی را درمان میکند (درد کمر یا پا، یا هر دو)؟
- عوارض بالقوه و میزان عوارض چیست؟
- جراح چقدر تجربه دارد؟ آیا جراح به طور رسمی (فلوشیپ) در زمینه جراحی کمر و یا جراحی کم تهاجمی آموزش دیده است؟
- آیا جراح هم روشهای جراحی باز و هم جراحیهای کم تهاجمی را انجام میدهد؟
عوارض احتمالی جراحی لیزری دیسک بیرون زده چیست؟
درمان دیسک کمر با لیزر فرآیندی است که به پزشک امکان میدهد تا از فناوریهای پیشرفته لیزر برای انجام جراحی استفاده کنند. پزشک بخشهایی از بافت نرم که اعصاب اطراف ستون فقرات را فشرده میکند، از حالت فشرده خارج میسازد، مشکلی که همچنین میتواند نتیجه بزرگ شدن رباط یا بیرون زدگی دیسک باشد. این نوع روش معمولاً به صورت تهاجمی برای برداشتن مقدار کمی از بافت دیسک انجام میشود. مزایای استفاده از روشهای کم تهاجمی جراحی لیزر بسیار زیاد است، از جمله برشهای کوچکتر، کاهش خونریزی و زمان بهبودی سریعتر. البته این امر میتواند باعث کاهش شدید درد بعد از عمل نیز شود.
با این حال، هر روشی میتواند عوارض جانبی یا عوارض بالقوهای داشته باشد. این موضوع برای سایر جراحیهای با لیزر نیز صادق است. شاید بزرگترین مشکل جراحی با لیزر این باشد که در برخی موارد یک بار عمل کافی نیست و شما به جراحی اضافه نیاز خواهید داشت. اگر کمردرد ناشی از بیرون زدگی دیسک دارید، درمانهای غیرتهاجمی مانند جراحی لیزر میتوانند کمردرد را در صورت انجام توسط پزشک حرفهای بهبود بخشند. افراد بیتجربه یا غیر متخصص ممکن است ندانند که چگونه این روش را به درستی انجام دهند و کمک چندانی به کمردرد شما نکنند. همچنین جراحی لیزری دیسک بیرون زده گاهی اوقات آسیب عصبی را به حداقل میرساند. اما در صورت انجام توسط یک جراح بیتجربه، لیزر میتواند احتمال آسیب بافتی یا عصبی را افزایش دهد.
زمان بهبودی درمان دیسک کمر با لیزر
زمان بهبودی ممکن است بسته به فرد و روش مورد استفاده متفاوت باشد. برخی از افراد ممکن است بتوانند نسبتاً سریع به فعالیتهای عادی بازگردند، در حالی که برخی دیگر ممکن است به زمان بیشتری نیاز داشته باشند.
مقایسه جراحی لیزری کمر با سایر انواع جراحیهای کمر
انجام یک جراحی کمر نیاز به بستری شدن در بیمارستان پس از عمل دارد و بهبودی ممکن است چندین هفته طول بکشد. طبق آمار، افرادی که تحت عمل جراحی کمر قرار میگیرند، باید انتظار داشته باشند که 8 تا 12 هفته سر کار نروند. در مقابل، جراحی لیزری دیسک بیرون زده، اغلب به عنوان یک روش سرپایی انجام میشود، به این معنی که میتوانید همان روز به خانه بروید. به طور کلی، افرادی که تحت جراحی کم تهاجمی (MISS) قرار گرفتهاند ممکن است بعد حدود شش هفته به محل کار خود بازگردند.
هزینه درمان دیسک کمر با لیزر
اطلاعات زیادی در مورد هزینه یا مقرون به صرفه بودن درمان دیسک کمر با لیزر، در مقایسه با سایر انواع جراحیهای کمر وجود ندارد. هزینه از دکتری به دکتر دیگر و شهری به شهر دیگر متفاوت خواهد بود. پوشش بیمه میتواند بسته به ارائه دهنده بیمه و طرح بیمه متفاوت باشد. قبل از انجام هر نوع روشی، همیشه باید بیمه خود را بررسی کنید تا ببینید آیا عمل شما را تحت پوشش قرار می دهد یا خیر.
سؤالات متداول
آیا میتوان دیسک کمر را با لیزر درمان کرد؟
جراحی لیزری دیسک بیرون زده، نوعی جراحی است که از لیزر برای برداشتن بافتی استفاده میشود که ممکن است عصب را تحت فشار قرار دهد. این روش نسبت به سایر روشهای جراحی کمر، کم تهاجمیتر است، اما ممکن است به جراحیهای بعدی نیاز داشته باشد.
آیا درمان دیسک کمر با لیزر میتواند به اعصاب تحت فشار کمک کند؟
علاوه بر درد کمر و گردن، لیزر درمانی سرد میتواند درد را تسکین دهد و بهبودی را برای مشکلات مختلفی مانند TMJ، اعصاب تحت فشار و بیرون زدگی دیسک تسریع کند.
آیا بیرون زدگی دیسک من درمان میشود؟
بیرون زدگی دیسک به عنوان دیسک در رفته، پاره شده یا برآمده نیز شناخته میشود. این یکی از شایع ترین علل درد گردن، کمر و پا است. اغلب اوقات، بیرون زدگی دیسک را میتوان با درمانهای غیرتهاجمی مانند جراحی لیزر بهبود بخشید.
درمان دیسک کمر با لیزر چقدر موفقیت آمیز است؟
جراحی لیزری دیسک بیرون زده عوارض کمی دارد. اگر توسط یک پزشک مجرب و حرفهای انجام شود، میزان موفقیت آن نسبتاً بالا است. به خاطر داشته باشید که ممکن است به چندین جلسه نیاز داشته باشید.
آیا درمان دیسک کمر با لیزر ارزشش را دارد؟
یک مطالعه روی افرادی که سیاتیک ناشی از بیرون زدگی دیسک داشتند، نشان داد افرادی که از جراحی لیزری استفاده کردند بعد از گذشت سه ماه عوارض کمتری داشتند یا بدون عوارض بودند.
آیا میتوان بیرون زدگی دیسک را بدون جراحی درمان کرد؟
اکثریت قریب به اتفاق بیرون زدگی دیسک را میتوان بدون جراحی با استفاده از لیزر درمانی و ورزش، یا با جراحی لیزری درمان کرد. تنها درصد کمی از موارد است که نیاز به جراحی دارند.