بسیاری از والدین وقتی فرزندشان شروع به راه رفتن میکند، نگران شکل پاهایش میشوند. در اکثر موارد زمانیکه کودک روی پاهای خودش میایستد، والدین متوجه پرانتزی و شبیه به حرف C بودن شکل پاهای فرزندشان میشوند. این حالت در اکثر کودکان طبیعی است. اما پای پرانتزی گاهی علت جدیتری دارد. بیماری بلانت در کودکان دو تا چهارده سال مشاهده میشود. بستن بریس یا در موارد شدید حتی جراحی برای درمان بیماری بلانت ضرورت مییابد. هرچه بیماری بلانت سریعتر تشخیص داده شود، درمانش آسانتر است. برای آشنایی بیشتر با بیماری بلانت یا پای پرانتزی مادرزادی و دلایل و روشهای درمان این بیماری در ادامه با ما همراه باشید.
بیماری بلانت چیست؟
بیماری بلانت یا پای پرانتزی مادرزادی یکی از بیماریهای کودکان است که بر صفحههای رشد استخوان ساق پا (تیبیا یا درشتنی) اثر میگذارد. بیماری بلانت باعث میشود که صفحۀ رشدِ نزدیک به داخل زانو (استخوان درشتنی) استخوان جدید را به آهستگی تولید کند یا تولید استخوان جدید را کاملاً متوقف کند. دراینبین صفحۀ رشد نزدیک به خارج زانو همچنان به رشد عادی ادامه میدهد. در نتیجه یک یا هر دو پای کودک پرانتزی میشود.
تفاوت بین بیماری بلانت و پای پرانتزی
اگرچه بیماری بلانت و پای پرانتزی شبیه هم به نظر میرسند، این دو عارضه تفاوتهایی با هم دارند. پای کودکان در دوران نوزادی و اوایل کودکی انحنایی طبیعی دارد و کمانیشکل است. وقتی کودک شروع به راه رفتن میکند، کمان پاها ظرف دو سال نخست زندگی کودک صاف میشود. اما اگر انحنای رو به داخل شدیدی در پایین پاها، زیر زانو، مشاهده شود، کودک مبتلا به بیماری بلانت تشخیص داده میشود. شکل پرانتزی پاها در بیماری بلانت کاملاً مشخص است و خودبهخود همگام با رشد کودک اصلاح نمیشود، حال آنکه پای پرانتزی به تدریج و به موازات رشد کودک بهطور طبیعی به حالت عادی درمیآید.
انواع بیماری بلانت
بیماری بلانت نوزادی
پرانتزی بودن پاها در کودکان زیر دو سال نسبتاً عادی است و عموماً تا ۱۸ تا ۲۴ ماهگی اصلاح میشود. بیماری بلانت نوزادی معمولاً حدود همین سن آشکار میشود، اما پرانتزی بودن پاها در عوض اصلاح شدن، به مرور زمان شدیدتر میشود.
ویژگیهای بیماری بلانت نوزادی به شرح زیر است:
- از بدو تولد تا سه سالگی بروز مییابد.
- معمولاً هر دو پا را درگیر میکند و دوجانبه است.
- بدشکلی فقط در استخوان درشتنی (ساق پا) است.
- شایعتر از نوع نوجوانی است.
بیماری بلانت نوجوانی
- در کودکان بالای ۱۰ سال مشاهده میشود.
- احتمال اینکه فقط یک پا را درگیر کند، یعنی یکجانبه باشد، بیشتر است.
- بدشکلی معمولاً در هر دو استخوان ران (فمور) و ساق پا (تیبیا) بروز مییابد.
نشانهها و علائم بیماری بلانت
بارزترین علامت بیماری بلانت خمیدگی پا از زیر زانو و پرانتزی بودن پا است. از دیگر علائم بیماری بلانت میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- خمیدگی پا که شبیه به انحنای حرف C انگلیسی است.
- پرانتزی بودن پا از زیر زانو که یک یا هر دو پا را درگیر میکند.
- پایین پاها و انگشتان پا بهجای آنکه صاف باشد، زاویۀ رو به داخلی دارد.
پای پرانتزی باعث احساس درد در نوپایان نمیشود، اما نوجوانان دچار زانودردی میشوند که در پی ورزش و فعالیت بدنی شدیدتر میشود. علائم شدید بیماری بلانت عبارت است از:
- آرتریت زانو
- به سختی راه رفتن
- آسیب عصبی و مفصلی
علل بیماری بلانت
علت دقیق ابتلا به بیماری بلانت نامشخص است. مطالعات نشان میدهد کودکانی که پیش از ۱۲ ماهگی راه میروند و نوجوانانی که وزنشان به سرعت اضافه میشود، بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری بلانت قرار دارند. پژوهشهای دیگر حکایت از آن دارد که بیماری بلانت پا میتواند ژنتیک باشد.
بیماری بلانت در بعضی موارد در خانواده ارثی است و از والدین به فرزندان به ارث میرسد. صفحههای رشد بخشی از بدن در انتهای استخوانها هستند که مسئولیت رشد استخوانهای جدید را به عهده دارند. صفحۀ رشد بخش داخلی استخوان درشتنی در بیماران مبتلا به بلانت بهطور عادی رشد نمیکند. علت به اندازۀ کافی رشد نکردن صفحههای رشد درشتنی میتواند ژنی باشد که از والدین در دوران لقاح به فرزندشان میرسد.
تشخیص بیماری بلانت
بیماری بلانت براساس بررسی کامل پروندۀ پزشکی، معاینۀ بالینی و ارزیابی همترازی استخوانها در عکس رادیوگرافی تشخیص داده میشود. عکس در حالت ایستاده و از مفصل ران تا زانو گرفته میشود. متخصص ارتوپدی اطفال محور مکانیکی بدشکلی و محل آن را با توجه به عکس رادیوگرافی تعیین میکند.
تشخیص تغییرات استخوانی جزئی در کودکان زیر دو سال آسان نیست، چون ممکن است تصور شود پای پرانتزی از نوع عادی است و خودبهخود صاف میشود. تشخیص بیماری بلانت پس از دو سالگی برای پزشکان آسانتر است.
درمان بیماری بلانت
درمان بیماری بلانت پا با هدف اصلاح بدشکلی و بهبود همترازی کلی پاها انجام میشود. پزشکان روش درمان بیماری بلانت را با توجه به سن کودک و شدت و چگونگی انحنای استخوان انتخاب میکنند. پزشکان معمولاً کودکان زیر دو سال را به دقت تحتنظر میگیرند. چنانچه بدشکلی به قوت خود باقی باشد، پزشکان روش درمان مناسب را از میان روشهای زیر توصیه میکنند.
بریس
بستن بریس برای بیماران کودک مبتلا به بلانت نوزادان میتواند مؤثر باشد. بریس پا یا ارتز زانو (مچ پا) پایین پا (KAFO) از ران تا پنجه بسته میشود. بریس KAFO پس از قالبگیری بهطور سفارشی برای کودک ساخته میشود. هدف از بستن بریس پا این است که بریس استخوانهای پا را بهمرور به سمت موقعیت صافتری جابهجا کند. بستن بریس گاهی برای نوجوانان فعال و پرجنبوجوش سخت است. اصلاح شدن شکل پاها معمولاً ظرف دوازده ماه پس از شروع درمان مشخص میشود. اگر بدشکلی تا چهار سالگی اصلاح نشود، جراحی ضرورت مییابد. پزشکان نظرهای متفاوتی دربارۀ میزان اثرگذاری KAFO دارند، بنابراین تمام پزشکان بستن بریس را برای درمان بیماری بلانت ضروری نمیدانند.
چگونه اثربخشی بریس را به حداکثر برسانیم
پزشک یا متخصص فیزیوتراپی روش بستن و باز کردن بریس را به کودک و والدینش آموزش میدهد. در طول درمان بیماری بلانت با بریس باید به چند نکتۀ مهم توجه کنید تا اثربخشی درمان به حداکثر برساند. پزشک یا متخصص فیزیوتراپی این نکتهها را به شما اطلاع میدهد. توصیههای زیر را هنگام بستن بریس برای درمان بیماری بلانت رعایت کنید:
- معاینه و مراقبت از پوست بسیار مهم است و دستورالعملی دراینباره به شما داده میشود. مراقب تاولها یا نقطههای داغ باشید؛ نقطۀ داغ به لکههای سرخی گفته میشود که در اثر ساییده شدن بریس روی پوست ایجاد میشود. وجود تاول یا نقطۀ داغ بیانگر ضرورت تنظیم بریس است.
- چون عدمتعادل عضلانی در نتیجۀ عدمهمترازی استخوانها ایجاد میشود، متخصص فیزیوتراپی حرکات قدرتی و کششی را برای رفع عدمتعادل و اصلاح روش گام برداشتن آموزش میدهد.
- اگر فرزندتان کوچک باشد، متخصص فیزیوتراپی به شما یاد میدهد که حرکات اصلاحی را چگونه در برنامه یا بازیهای روزمرۀ فرزندتان بگنجانید تا پاها صاف و عدمتعادل برطرف شود. برای مثال فیزیوتراپیست تشویقتان میکند که به فرزندتان کمک کنید برای برداشتن اسباببازیاش از پلههای بلند بالا و پایین برود. این تمرین قدرت کلی پاها را افزایش میدهد. بهعلاوه متخصص فیزیوتراپی توصیه میکند تمرینهای قدرتی یا دامنۀ حرکتی را در زمانی که بریس دور پا بسته نیست، انجام بدهید، اگرچه زمان بسته نبودن بسیار کوتاه است.
- برنامۀ ورزشی رسمیتر برای رفع نقصهای موجود به کودکان بزرگتر داده میشود.
- چرخش رو به داخل پاها غالباً یکی از عوارض بیماری بلانت است و بهخودیخود غالباً باعث سکندری خوردن و افتادن کودک در زمان راه رفتن میشود. ترکیب بریس و ورزش با این وضعیت پا مقابله میکند و همترازی کلی پا را بهبود میدهد.
- انجام دادن ورزشهای درگیرکنندۀ بخش مرکزی و لگن نیز توصیه میشود، چون این بخشها کنترلکنندههای اصلی موقعیت پاها هستند. استقامت پایین یا فعالسازی نامناسب عضلههای این ناحیهها در حد چشمگیری باعث تشدید بدشکلی زانو میشود.
- حرکات تعادلی و هماهنگی نیز بخشی از برنامۀ ورزشدرمانی فیزیوتراپی است. حس عمقی به توانایی آگاه بودن از محل مفصلها بدون فکر کردن دربارهشان اشاره دارد. حس عمقی تعادل و هماهنگی را با هم ترکیب میکند و برای داشتن کنترل حداکثری بر روی مفصلها و پیشگیری از آسیبدیدگی در آینده مهم است. یکی از حرکات مفید این است که فرزندتان را تشویق کنید تا هنگام بازی روی کوسن بایستد یا برای رسیدن به مکانی مشخص از روی موانع عبور کند.
- افزایش قدرت و دامنۀ حرکتی به تنهایی بیماری بلانت را درمان نمیکند، اما ورزش و فعالیت را آسانتر میکند و از بیشتر پیشرفت کردن بدشکلی یا بروز مشکلات ثانویۀ مچ پا، مفصل ران یا کمر جلوگیری میکند. این مشکلات ثانویه در اثر تغییراتی که کودک به دلیل پرانتزی بودن پاها در روش گام برداشتن و فعالیتهایش ایجاد میکند، بروز مییابد.
جراحی
اگر نتایج رضایتبخشی از بستن بریس به دست نیاید، جراحی توصیه میشود. کودکان دچار بدشکلی شدید و کودکانی که دیگر متقاضی مناسبی برای بستن بریس نیستند، نیز به جراحی نیاز پیدا میکنند. چند جراحی، مانند استئوتومی (استخوانبری) و همیاپیفیزیودز (hemiepiphysiodeses) برای درمان بیماری بلانت انجام میشود.
- همیاپیفیزیودز یا رشد هدایتشده: همیاپیفیزیودز بدشکلی را به مرور زمان اصلاح میکند. همیاپیفیزیودز رایجترین نوع عملی است که برای درمان پای پرانتزی مادرزادی انجام میشود. رشد در سمت سالم بالای استخوان ساق پا با استفاده از استیپل یا یک پلاک فلزی کوچک موقتاً متوقف میشود. پزشک پلاک یا استیپل را پس از بهبود همترازی پا برمیدارد و رشد ازسر گرفته میشود و
- استئوتومی: جراح استخوان را در عمل استئوتومی میبرد و آن را در موقعیت عادیتری قرار میدهد تا منظمتر شود. جراح استخوان ساق پا را در این عمل دقیقاً از زیر زانو میبرد و دوباره به گونهای شکل میدهد تا همترازی پا بهتر شود. استخوان در دوران جوش خوردن ثابت نگه داشته میشود؛ برای تثبیت استخوان از پیچ و پلاک داخلی استفاده میشود یا فریمی خارجی دور پا بسته میشود. استئوتومی بدشکلی را معمولاً فوراً اصلاح میکند.
پیشگیری از بیماری بلانت
روش شناختهشدهای برای پیشگیری از بیماری بلانت وجود ندارد، با این حال با رعایت توصیههای زیر میتوانید به رشد استخوانهای سالم و قوی فرزندتان کمک کنید:
- رژیم غذایی متعادل داشته باشید.
- بهطور منظم ورزش کنید.
- ویتامین D یا کلسیم مصرف کنید.
- وزن فرزندتان را در حد سالم نگه دارید.
قبل از دادن هر گونه ویتامین یا مکمل به فرزندتان حتماً با پزشک مشورت کنید.
اگر بیماری بلانت را درمان نکنید، چه اتفاقی میافتد؟
پیشآگهی درمان برای کودکان زیر چهار سالی که تحت درمان قرار میگیرند، امیدوارکننده است. اگر بیماری بلانت به سرعت تشخیص داده نشود و درمان نشود، حالت پرانتزی پاها شدیدتر میشود و کودک در معرض خطر آسیب مفصلی شدید قرار میگیرد و به سختی میتواند راه برود.
بیماری بلانت در صورت درمان نشدن میتواند مادامالعمر شود و به موازات رشد کودک شدیدتر شود. پرانتزی بودن پاها، بسته به شدت بدشکلی در زمان تشخیص و پس از درمان، بعد از جوش خوردن پاها پس از جراحی یا بعد از بستن بریس اصلاح میشود. احتمال دارد پاها پس از درمان دوباره پرانتزی شود، بنابراین بهطور دورهای به پزشک اطفال مراجعه کنید تا پزشک اثربخشی طرح درمان را تحت نظر داشته باشد.
جمعبندی
بیماری بلانت یا پای پرانتزی مادرزادی عارضۀ ارتوپدی مهمی است که بر رشد و همترازی استخوان درشتنی در ساق پای نوزادان، کودکان و نوجوانان اثر میگذارد. این اختلال رشدی در صورت درمان نشدن به بدشکلی پیشرونده، مشکل در راه رفتن و عوارض بلندمدت بالقوه دامن میزند. انحنای غیرعادی استخوان درشتنی کودک، بدون مداخلۀ پزشکی به تدریج شدیدتر میشود. در نتیجه کودک دچار محدودیتهای عملکردی جدی میشود، خطر مبتلا شدنش به آرتریت مفصلی بیشتر میشود، در آینده با چالشهای تحمل وزن روبهرو میشود و حتی ممکن است نتواند راه برود. تشخیص زودهنگام و درمان مناسب برای رفع بدشکلی و بهینهسازی همترازی و عملکرد پا ضروری است. درمان سریع و پایبندی به درمانهای توصیهشده برای دستیابی به بهترین نتیجۀ ممکن و بهبود کیفیت زندگی فرزندتان حیاتی است.
پرسشهای پرتکرار
میتوان بیماری بلانت را بدون جراحی درمان کرد؟
بستن بریس میتواند برای کودکان مبتلا به بیماری بلانت کودکان مفید باشد. هدف از بستن بریس این است که پاها همگام با رشد کودک به سمت موقعیت صافتری هدایت شود. بدشکلی پاها معمولاً ظرف ۱۲ ماه در حد آشکاری اصلاح میشود.
آیا بیماری بلانت خودبهخود خوب میشود؟
پرانتزی بودن پاها در کودکان زیر دو سال عادی است و وقتی کودک شروع به راه رفتن میکند، خودبهخود اصلاح میشود. اما اگر پای پرانتزی خودبهخود خوب نشود، کودک مبتلا به بیماری بلانت تشخیص داده میشود و مداخلۀ پزشکی ضرورت مییابد.
آیا بیماری بلانت دردناک است؟
بیماری بلانت در کودکان کوچک معمولاً دردناک نیست، اما بر شکل پاهای کودک و روش راه رفتنش اثر میگذارد. بیماری بلانت در سنین قبل از نوجوانی و نوجوانی با زانو دردی همراه است که در اثر فعالیت شدیدتر میشود.
وزن زیاد میتواند علت بیماری بلانت باشد؟
پاهای برخی نوجوانان پرانتزی است. بسیاری از کودکان دچار مشکل پای پرانتزی در حد قابلتوجهی اضافه وزن دارند.
بیماری بلانت باعث ابتلا به آرتریت میشود؟
بیماری بلانت به مرور زمان، معمولاً ظرف چند دهه، موجب ابتلا به آرتریت مفصل زانو میشود و راه رفتن را برای بیمار سخت میکند. بهعلاوه یک پا کمی از پای دیگر کوتاهتر میشود.
پای پرانتزی بر روش راه رفتن اثر میگذارد؟
والدین نگران شکل پاهای کودک یا الگوی راه رفتن غیرعادی فرزندشان میشوند. اما پای پرانتزی بر توانایی خزیدن، راه رفتن یا دویدن کودک اثر نمیگذارد. برخی کودکان دارای پای پرانتزی با پنجههای رو به داخل یا پنجۀ پنگوئنی راه میروند یا مدام سکندری میخورند و دست و پا چلفتی به نظر میرسند.
کودکان در چه سنی به بیماری بلانت مبتلا میشوند؟
بیماری بلانت از بدو تولد تا سه سالگی بروز مییابد. بیماری بلانت در نوپایان شایعتر از نوجوانان است.