درد پشت زانو شکایت شایعی بین بیماران است که دلایل مختلفی دارد. این درد میتواند به خاطر آسیب، تغییرات تخریبی، کهولت سن و یا بروز ثانویه بیماری دیگری باشد. یادتان باشد که درد پشت زانو شاید بر اثر “درد جا به جا شده” اتفاق بیفتد یعنی وقتی که آسیب و یا مشکل در قسمت دیگری از بدن منجر به این درد میشود. تشخیص و درمان درست عامل زمینهای برای مدیریت و کاهش علائم ضروری است.
علتهای درد پشت زانو
پیداکردن علت درد پشت زانو گاهاً مشکل است چون میتواند ناشی از مشکلات استخوانی، عضلانی، تاندونی، رباطی، اعصاب، یا سیستم عروقی باشد. برخی از این عوامل با استراحت بهبود مییابند، اما سایر موارد نیاز به درمان دارند و در غیر این صورت در طول زمان بدتر میشوند. برخی از دلایل بالقوه درد پشت زانو عبارتاند از:
شکستی یا در رفتگی
اگر زانوی شما به شدت پس از ضربه یا افتادن درد گرفت، احتمالاً یکی از استخوانهای آن قسمت یعنی ران، ساق پا و کشکک زانو، دچار شکستگی شده یا از جایش در رفته است.
علائم شکستگی یا دررفتگی زانو
علائم میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- درد شدید درون و دور کشکک زانو
- ورم
- درد حین حرکت دادن زانو در هر دو جهت
- مشکل در بازکردن یا بالا آوردن پا به صورت صاف
- ظاهر برهم ریخته زانو به دلیل قطعات شکستهشده
- احساس درد حین فشاردادن کشکک زانو یا استخوانهای دیگر
درمان
در سریعترین زمان ممکن، به اورژانس یا پزشک مراجعه کنید. پزشکتان باید بیماری شما را ارزیابی کرده و به دنبال شکستگی یا آسیبهای احتمالی دیگر بگردد. گاهاً شکستگیها آرامتر اتفاق افتاده که باعث میشود ترکهای کوچکی در دو انتهای استخوانهای پا ایجاد شود.
آسیب رباط صلیبی خلفی (پشتی)
رباط صلیبی پشتی یا خلفی که در پشت زانو قرار گرفته، مسئول محکم نگهداشتن زانو و ایجاد ثبات در مفصل آن است. اگر فردی دچار آسیب فیزیکی به قسمت جلویی زانو شود، رباط صلیبی پشتی او هم میتواند آسیب ببیند. همینطور اگر فردی با زانو محکم روی زمین بیفتد، باز هم این رباط میتواند آسیب ببیند. پیچخوردگی و کشش بیش از حد هم میتوانند باعث آسیب به رباط صلیبی پشتی شوند. کشش بیش از حد رباط باعث کشیدگی آن میشود؛ با اعمال فشار کافی، رباط میتواند به دو قسمت پاره شود.
علائم آسیب رباط صلیبی خلفی (پشتی)
علائم شایع کشیدگی رباط عبارتند از:
- بیثباتی زانو
- ورم و کبودی
- درد پشت زانو
- سفتشدگی زانو
- مشکل در راهرفتن
درمان
پارگیهای ساده رباط صلیبی پشتی اصولاً با فیزیوتراپی و نه جراحی درمان میشوند. شاید ابتدا نیاز به نوعی بریس و سپس فیزیوتراپی باشد تا دوباره کارکرد و ثبات زانویتان را به دست بیاورید. با پزشکتان درباره بهترین گزینههای درمانی مشورت کنید. در موارد شدید، شاید جراحی ضروری باشد.
کیست بیکر
کیست بیکر زمانی ایجاد میشود که مایع مازاد در مفصل زانو وارد بورس پوپلیتئال میشود و باعث ورم آن میگردد. معمولاً در اثر بیماری زمینهای مانند آروزیت، پارگی مینیسک، یا آسیب به رباط ایجاد میشود. کیستهای بیکر شاید ابتدا قابل تشخیص نباشند چون کیستهای کوچک اصولاً دردی ایجاد نمیکنند. اما با بزرگشدن کیست، شاید عضلات پیرامون را تکان داده و یا باعث فشار روی تاندونها و اعصاب شده که درد ایجاد میکند. کیستهای بیکر شاید به اندازه یک توپ پینگپنگ یا تنیس روی میز هم بزرگ شوند.
علائم کیست بیکر
علائم اصلی کیست بیکر عبارتند از:
- حس تنگی و درد پشت زانو که حین راهرفتن، زانوزدن، یا خمکردن زانو بدتر میشود.
- فشار در پشت زانو، که اگر کیست عصب را درگیر کرده، شاید باعث حس گزگز شود.
- ورم در زانو یا روی قسمتی از پا که دور آن را گرفته
کیست بیکر پاره شده میتواند علائم دیگری در زانو و قسمت پایینی پا ایجاد کند، که عبارتند از:
- درد تیز و تیرکشنده در زانو یا ساق پا
- ورم در ساق و قسمت پایینی پا
- حس جاری شدن آب به سمت پایین پا (اما درون بدنتان)
- آسیب به عصب
- سندرم کمپارتمان (فشار مازاد دردناک در عضلات)
درمان
در اکثر موارد، کیستهای بیکر نگرانکننده نیستند اما درمان میتواند به تسکین علائم کمک کند. گزینههای درمانی عبارتند از دارودرمانی، استراحت، فیزیوتراپی یا جراحی در موارد شدید.
آرتروز
استئوآرتریت یا آرتروز نوعی بیماری تخریبی است که میتواند هر مفصلی از بدن را شامل زانو درگیر کند. این بیماری باعث فرسودگی غضروف مفاصل در طول زمان شده که میتواند به سادگی باعث درد پشت زانو شود. فرم دیگر آرتروز که میتواند عامل درد باشد عبارت است از بیماری خودایمنی به نام آرتریت روماتوئید. این نوع آرتروز همزمان در دو زانو اتفاق میافتد.
علائم آرتروز
زانویی که دچار آرتروز شده میتواند دچار درد و التهاب شده باشد.
عموماً، درد به مرور زمان ایجاد میشود اگرچه شروع ناگهانی هم ممکن است. البته علائم دیگری هم وجود دارند که عبارتند از:
- شاید مفصل سفت شود و ورم کند، که خم و راست کردن زانو را مشکل میسازد.
- درد و ورم معمولاً در صبح یا پس از نشستن و استراحت بدتر میشود.
- فعالیت شدید شاید باعث تشدید درد شود.
- اجزای شلشده غضروف و بافتهای دیگر میتوانند در حرکت روان مفاصل اختلال ایجاد کنند. یعنی زانو شاید اصطلاحاً قفل شود یا حین حرکت دچار چسبندگی شود. در برخی موارد شاید حالت صادای غژغژ، صدای تقتق، تلقکردن، یا صدای حالت ساینده (صدای خشک مفاصل کرپیتوس) بدهد.
- درد شاید باعث احساس ضعف یا کمانش در زانو شود.
- خیلی از بیماران دچار آرتروز، با تغییرات آب و هوایی دردشان بیشتر میشود.
درمان
درمان قطعی برای آرتروز وجود ندارد اما گزینههای درمانی مختلفی برای کاهش درد و از کار افتادگی ناشی از آن وجود دارند. این موارد عبارتاند از: اصلاح سبک زندگی، فیزیوتراپی، دستگاههای کمکی، درمانهای جایگزین (مانند پی آر پی) و جراحی.
سندرم زانوی دوندگان
زانوی دوندگان به فرسودگی غضروف موجود در مفصل زانو اشاره دارد. وقتی که غضروف از بین رفت، استخوانهای زانو به هم مالیده میشوند؛ دلیل آن میتواند یک مشکل ساختاری یا نوع خاصی از راه رفتن و دویدن باشد.
علائم سندرم زانوی دوندگان
علائم عبارتند از:
- درد مبهم و تیرکشنده پشت زانو
- خالیکردن یا کمانش تصادفی ازنو
- ضعف در زانو و پا
- محدودیت حرکتی در زانو و پا
- احساس تقتق و صدای ناشی از خشکی حین خم کردن زانو
درمان
گزینههای درمانی بستگی به شدت بیماری دارند. استراحت، کشش ملایم و تمارین کششی کمککننده خواهند بود. همینطور میتوانید برای کاهش درد و التهاب از مسکنهای غیراستروئیدی ضدالتهابی استفاده کنید.
آسیب همسترینگ
آسیب همسترینگ نوعی پارگی یا رگبهرگ شدن در یک یا چند عضله در پشت ران است. رگبهرگ شدن همسترینگ زمانی اتفاق میافتد که عضله بیش از حد کشیده شود.
عضله در پی کشیدگی شدید، شاید کاملاً پاره شود و بهبود آن گاهاً ماهها طول میکشد. آسیبهای همسترینگ معمولاً در ورزشکارانی شایعتر است که سریع و ناگهانی میدوند مانند بازیکنان بسکتبال، تنیس یا فوتبال.
علائم آسیبدیدگی همسترینگ
علائم عبارتند از:
- درد عمیق در همسترینگ/زانو
- ورم در محل آسیب یا ضخیمشدن تاندون
- محدودیت حرکتی
- کاهش قدرت قسمت بالایی پا
درمان
درمانهای ممکن عبارتند از استراحت، بالا نگهداشتن عضو آسیب دیده، سرمادرمانی، کمپرس سرد و گرم و غیره.
آسیب مینیسک
مینیسک قسمتی از غضروف در طرفین زانو است. حرکات چرخان حین انجام اسکوات یا خمکردن پا ممکن است باعث پارگی این غضروف شوند. این غضروف با کهولت سن تضعیف میشود و میتواند راحتتر حین هر گونه حرکت چرخشی در فعالیتهای روزمره پاره شود. خیلی از افراد وقتی که مینیسکشان پاره شود، نوعی صدای ترق یا تق میشنوند. درد ناشی از پارگی مینیسک شاید اول خودش را نشان ندهد اما معمولاً طی چند روز بدتر میشود.
علائم آسیب دیدگی مینیسک
شاید علائم زیر را در زانویتان احساس کنید:
- حس صدای ترق در زانو
- ورم یا سفتشدگی
- درد خصوصاً حین چرخش زانو
- مشکل در صافکردن کامل زانو
- حس این که انگار زانوی شما وقتی میخواهید حرکتش دهید قفل شده
- حس خالیکردن زانو
درمان
متخصص طب فیزیکی شما شاید موارد زیر را برای درمان پیشنهاد کند: استراحت، یخدرمانی، استفاده از عصا، استفاده از بریس، فیزیوتراپی یا جراحی.
لختهشدن خون در رگهای پا (DVT)
DVT نوعی لخته خون است که در رگی عمیق در پای شما ایجاد میشود. این لختگی باعث درد در پا خصوصاً حین برخاستن میشود. اگر در رگ پشت زانو اتفاق بیفتد (ترموبوز وریدی پوپلیتئال)،درد پشت زانو احساس خواهید کرد. طبق سازمان کنترل و پیشگیری از بیماری آمریکا (CDC)، DVT نوعی بیماری است که کمتر از میزان واقعیاش تشخیص داده میشود.
علائم لختهشدن خون در رگهای پا (DVT)
علائم شایع عبارتند از:
- درد، ورم و حس درد حین لمس در یکی از پاهایتان
- درد سنگین در ناحیه درگیرشده
- گرمی پوست در ناحیه دچار لختهشدگی
- قرمزی پوست خصوصاً در پشت پا و زیر زانو
درمان
در برخی موارد، بدن شاید خودش بتواند لخته را بدون درمان از بین ببرد. اما حتی اگر این مسئله اتفاق افتاد، شاید باعث آسیب دائمی به رگ پوپلیتئال شود. گزینههای درمانی عبارتند از: داروهای ضدلخته (رقیق کننده)، درمان ضدلختگی (تزریق دارویی که لخته خون را تجزیه میکند)، جورابهای کمپرسکننده، و غیره.
نرمی غضروف کشکک یا کندرومالاسی
نرمی غضروف کشکک زمانی اتفاق میافتد که غضروف زیر کشکک زانو از بین میرود. مفهومش این است که وقتی فردی از مفصل زانویش استفاده میکند، هیچگونه حالت ضربهگیری بین کشکک زانو و استخوان ران وجود ندارد، که باعث اصطکاک میشود. کندرومالاسی میتواند در نتیجه ناهماهنگی کشکک و یا آسیب شدید به ناحیه آن مثل شکستگی و دررفتگی اتفاق بیفتد.
علائم نرمی غضروف کشکک یا کندرومالاسی
فردی که دچار کندرومالاسی شده، شاید علائم زیر را داشته باشد:
- مشکل در صاف کردن پا
- درد دور زانو. این درد معمولاً در قسمت جلویی زانو، دور و یا پشت آن (پاتلا) ایجاد میشود
- نوعی حس صدای سائیدگی یا تقتق یا صدا حین حرکت زانو (کرپیتوس).
- در موارد نادر، ورم حاوی مایع (ترشح) در مفصل زانو.
اما، در اغلب موارد، درد در جلو و یا طرفین زانو ایجاد میشود.
درمان
درمان پزشکی باید بر اساس یافتههای معاینه فیزیکی باشد. یعنی گزینههای درمانی عبارتند از بریسهای تثبیت کننده کشکک، فیزیوتراپی برای تقویت عضلات چهارسر ران، ارتوزهایی که چرخش پا را کم میکنند، و دارودرمانی (داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی).
التهاب تاندون یا تاندونوپاتی
تاندونوپاتی همان التهاب تاندون است که همسترینگ، عضله دو قلو، و تاندون پوپلیته را درگیر میکند (همه این موارد در پشت زانو قرار گرفتهاند). تاندونوپاتی در نتیجه حرکات مکرر زانو و کشیدگی مداوم مفصل اتفاق میافتد. انجام مرتب ورزشهایی که نیاز به دویدن ناگهانی دارند میتواند باعث تاندونوپاتی در پشت زانو شود.
علائم التهاب تاندون یا تاندونوپاتی
علائم تاندونوپاتی عبارتند از:
- حس سوزش
- مشکل در حرکت دادن زانو
- احساس تقتق حین حرکت دادن مفصل
- ضعف عضلانی و از دست دادن قدرت آن
- پوست گرم و قرمزشده در ناحیه دچار درد
- سفتشدگی
- ورم
درمان
گزینههای درمانی عبارتند از ورزش، برداشتن بار از روی تاندون با مثلاً استفاده از بریس و غیره. در موارد شدید، علیرغم بازتوانی مناسب، گاهاً جراحی هم گزینهای منطقی خواهد بود.
درد پشت زانو و سیاتیک
عصب سیاتیک از پشت لگن شروع شده و تا نقطه انتهایی پا ادامه پیدا میکند. اگر این عصب آسیب ببیند و باعث ایجاد درد در زانو شود، به آن سیاتیک زانو میگویند. این حالت میتواند حاد (کمتر از 6 هفته) یا مزمن (بیش از 6 هفته) باشد.
علائم سیاتیک پشت زانو
علائم عبارتند از:
- بی حسی
- اسپاسم
- حس سوزش، گزگز تا پایین پا
- ضعف
- مشکل در خمشدن به جلو و عقب
درمان
پرهیز از ایستادن یا نشستن طولانی مدت و درمانهای مکمل مانند فیزیوتراپی، ماساژ بافتی عمیق، کار طبی روی ستون فقرات، و طبسوزنی گزینههای مفیدی هستند.
درد پشت زانو و بارداری
دلیل اصلی درد یا نرمشدگی رباطهای مفصل، هورمونهای بارداری به نام رلاکسین و پروژسترون هستند. این هورمونها صرفاً باعث شلشدگی در ناحیه لگن نمیشوند بلکه میتوانند باعث شلشدگی رباطها و تاندونهای دیگر مثلاً دور زانو شوند که نتیجه آن ایجاد درد خواهد بود. برخی از زنان همینطور به دلیل افزایش وزن که فشار بیشتری روی مفاصل وارد میکند، دچار زانودرد شدید میشوند.
درمان
برای تسکین درد، باید کفشهای مناسب و طبی بپوشید. همین طور میتوانید ورزشهای سبک مانند شنا را امتحان کنید. قبل از شروع هر گونه درمان یا ورزش، حتماً با پزشکتان مشورت کنید.
چه کسانی بیشتر به درد پشت زانو مبتلا میشوند؟
چند عامل در افزایش شانس ابتلا به مشکلات زانو دخیل هستند، که عبارتند از:
- اضافه وزن: اضافه وزن یا چاقی استرس روی مفاصل زانو را حتی حین فعالیتهای روزمرهای مثل پیادهروی یا از پلهها بالا و پایینرفتن افزایش میدهد. همینطور با تسریع تخریب غضروف مفصل، شانس ابتلا به استئوآرتریت (آرتروز) را هم بالا میبرد.
- نبود انعطاف یا قدرت عضلانی: نبود قدرت و انعطافپذیری در عضلات میتواند شانس آسیب به زانو را بالا ببرد. عضلات قوی به ثبات و محافظت از مفاصل شما کمک میکنند، و انعطافپذیری عضلانی میتواند بازه حرکتی کامل مفصل را فراهم آورد.
- یک سری از ورزشها یا مشاغل خاص: برخی ورزشها فشار و تنش بیشتری روی زانوها میگذارند. مثلاً اسکی آلپاین که چکمههای بسیار سفتی دارد و پتانسیل افتادن هم در آن بالاست، یا جهشها و چرخشهایی که در بسکتبال انجام میشود، و ناگهان فشار آوردن مکرر به زانو حین دویدن یا پیاده روی همگی شانس آسیب به زانو را بالا میبرند. مشاغلی که نیاز به فشار مداوم روی زانو دارند مانند ساخت و ساز یا کشاورزی هم شانس بروز این مشکل را بالا میبرند.
- آسیبهای گذشته: اگر قبلاً دچار آسیب به زانو شدهاید، بیشتر در معرض تجربه دوباره آن خواهید بود.
عوامل دیگر سن و بارداری هستند.
تشخیص علت درد پشت زانو
پزشکتان زانوی شما را معاینه خواهد کرد و از شما درباره سابقه بیماری و علائم آن سوال خواهد پرسید، که عبارتند از:
- نوع دردی که دارید، چه زمانی شروع شده و آیا حالت قطع و وصل دارد یا خیر
- چقدر فعال هستید.
- هر گونه فعالیت، سانحه یا آسیبی که شاید باعث آن شده باشد.
حین معاینه فیزیکی، پزشکتان احتمالاً:
- زانویتان را از بابت ورم، درد، درد حین لمس، گرمشدن و کبودی مشخص بررسی میکند.
- میبیند تا چه میزان میتوانید قسمت پایینی پایتان را در جهات مختلف حرکت دهید.
- مفصل را فشار میدهد یا میکشد تا انسجام ساختارهای موجود در زانویتان را ارزیابی کند.
علاوهبر سابقه پزشکی کامل و معاینه بالینی، آزمایشات دیگری که برای مشکلات زانو استفاده میشوند عبارتند از:
اشعه ایکس
این آزمایش از پرتوهای انرژی الکترومغناطیسی نامرئی برای تولید عکس از بافتهای داخلی، استخوانها و ارگانها روی یک فیلم تصویربرداری استفاده میکند.
تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)
این آزمایش از مگنتهای بزرگ، فرکانس رادیویی و کامپیوتر برای تولید تصاویر جزئی از ارگانها و ساختارهای درون بدن استفاده میکند. این دستگاه اغلب میتواند آسیب و یا بیماری را دور یک رباط یا عضله نشان دهد.
اسکن توموگرافی محاسباتی (سیتیاسکن یا CAT اسکن)
این آزمایش از اشعه ایکس و فناوری رایانهای برای تولید تصاویر افقی یا محوری (که برش نامیده میشوند) از بدن استفاده میکند. سیتیاسکن تصاویر جزئیای از تمام قسمتهای بدن یعنی استخوانها، عضلات، چربی، و ارگانهای داخلی بدن تولید میکند. سیتیاسکن نسبت به اشعه ایکس معمولی جزئیات بیشتری ارائه میدهد.
آرتروسکوپی
نوعی فرآیند تشخیصی و درمانی کمتهاجمیاست که برای انواع بیماریهای مفصلی استفاده میشود. در این فرآیند، از نوعی لوله کوچک و نوری (آرتروسکوپ) استفاده میشود که از طریق یک برش کوچک در مفصل وارد آن میشود. تصاویری که از قسمت داخلی مفصل به دست میآید روی یک صفحه مانیتور پخش میشوند که برای ارزیابی هر گونه تغییر تخریبی یا التهابی در مفصل استفاده میشوند. کاربردهای دیگر آن عبارتند از شناسایی بیماریها و تومورهای مفصلی، و تعیین عامل درد و التهاب مفصل.
آزمایش خون و مایع بینمفصلی
اگر پزشکتان مشکوک به عفونت یا التهاب شد، احتمالاً باید آزمایش خون یا گاهاً آرتروسنتز (سوزنزدن در محوطه مفصلی و خارجکردن مایع آن) انجام دهید. در این آزمایش، مقدار کمی مایع از داخل مفصل زانوی شما به کمک سوزن خارج میشود و آن را برای تجزیه و تحلیل به آزمایشگاه میفرستند.
پیشگیری از درد پشت زانو
برای پیشگیری از درد پشت زانو:
- عضلات دور زانو را تقویت کنید.
- مرتباً عضلاتتان را بکشید تا انعطافپذیریتان را حفظ کنید.
- وزنتان را در حد سالم نگه دارید تا استرس از روی زانو برداشته شود.
- کفش مناسب بپوشید.
- حین انجام فعالیتهای فیزیکی، تکنیکهای مناسبی استفاده کنید.
- سطح فعالیت را تدریجی افزایش دهید.
- به بدنتان گوش کنید و هر کجا که لازم بود استراحت کنید.
نتیجه گیری
درد پشت زانو میتواند علت های گوناگونی داشته باشد و به سادگی نمیتوان علت بروز آن را مشخص کرد. تشخیص علت درد پشت زانو باید توسط پزشک متخصص و با بهره گیری از ابراز تشخیص پزشکی صورت بگیرد. به طور کلی در اکثر موارد استراحت و حرکت ندادن، کمپرس سرد یا گرم و بستن زانو میتواند به بهبود علائم کمک کند. در صورت احساس درد شدید، تورم، ناتوانی در حرکت و تب بایستی سریعا به پزشک مراجعه کنید
سوالات متداول
آیا درد پشت زانو قابل درمان است؟
بله، چند گزینه درمانی برای درد پشت زانو وجود دارند که شامل استراحت و اصلاح فعالیت، دارودرمانی، فیزیوتراپی، تزریقات، یا جراحی میشوند.
آیا میتوانم در صورت داشتن درد پشت زانو به ورزشم ادامه دهم؟
بستگی به شدت و عامل زمینهای درد پشت زانو دارد. در برخی موارد، ورزش ملایم میتواند مفید باشد، در حالی که در موارد دیگر شاید درد را بدتر کرده و باعث وخامت بیماری شود.
چقدر ریکاوری درد پشت زانو طول میکشد؟
طول مدت ریکاوری بستگی به شدت آسیب و روش درمانی انتخابی دارد. موارد خفیف شاید ظرف چند هفته بهبود یابند، اما موارد شدیدتر گاهاً به ماهها درمان و بازتوانی احتیاج دارند.
آیا پوشیدن بریس زانو به رفع درد پشت زانو کمک میکند؟
بر حسب شدت و عامل زمینهای درد، پوشیدن بریس زانو میتواند به ایجاد نوعی ساپورت برای زانو و کاهش علائم کمک کند.
آیا درمان خانگی برای رفع درد پشت زانو وجود دارد؟
استفاده از یخ، استراحت، و بالاآوردن پای آسیبدیده میتوانند به کاهش ورم و درد ناشی از درد پشت زانو کمک کنند.
آیا درد پشت زانو میتواند نشانهای از بیماری جدی باشد؟
در برخی موارد، درد پشت زانو شاید نمود ثانویه بیماری زمینهای دیگری باشد. به همین دلیل، باید برای تعیین عامل زمینهای علائمتان به پزشک مراجعه کنید.
آیا درد پشت زانو را میشود بدون جراحی درمان کرد؟
در خیلی از موارد، درد پشت زانو را میتوان بدون جراحی و به کمک ترکیبی از استراحت، فیزیوتراپی و دارودرمانی مدیریت کرد.
آیا بیش از حد چرخاندن مفصل یا مشکلات قوس کف پا میتوانند باعث درد پشت زانو شوند؟
بله، بیش از حد چرخاندن پا و یا مشکلات قوس کف پا میتوانند روی رباط زانو اثر منفی گذاشته و باعث درد شوند.
آیا دوچرخهسواری باعث درد پشت زانو میشود؟
بله، سایز نامناسب دوچرخه، استفاده بیش از حد، یا بد رکاب زدن حین دوچرخه سواری میتوانند باعث درد پشت زانو شوند.
آیا راههایی برای پیشگیری از درد پشت زانو حین فعالیتهای ورزشی وجود دارد؟
بله، اقداماتی مانند گرم کردن، استفاده از پوششهای حفاظتی مناسب، و اجرای تکنیکهای درست میتوانند به پیشگیری از آسیب به زانو کمک کنند.
آیا کفش نامناسب میتواند باعث درد پشت زانو شود؟
بله، کفش نامناسبی که ساپورت کافی یا ضربهگیری کافی ایجاد نمیکند میتواند باعث درد پشت زانو شود.