۱۰ علت اصلی درد مچ دست | بررسی علائم و درمان هر علت

مفصل مچ دست، عامل ارتباط بین ساعد و کف دست و انگشتان است که از تعداد زیادی استخوان کوچک تشکیل شده تا امکان خم و راست کردن و چرخاندن دست را فراهم کند. موارد مختلفی مثل درد، گزگز یا بی‌حسی انگشتان و مچ دست قابل درمان هستند. روش‌های درمان درد مچ دست، حتی آن‌هایی که به دلایل مختلف ایجاد شده، در اکثر مواقع شبیه به هم هستند و تنها در صورت شکستگی مچ دست، به فوریت‌های پزشکی نیاز خواهید داشت.

مشکلات بسیاری هستند که می‌توانند درد مچ دست را به همراه بیاورند. برای مثال سندروم تونل کارپال با درد، بی‌حسی و ضعف مچ دست همراه می‌شود. آرتریت روماتوئید، نقرس و انواع دیگر آرتروز منجر به سوزش و تورم مچ دست می‌شود. استفاده از آتل، مسکن و استراحت به کاهش درد مچ دست کمک می‌کند. اگر درد مزمنی داشته باشید، شاید حتی نیاز باشد که تحت جراحی قرار بگیرید. عوامل زیادی در بروز درد مچ دست تأثیرگذار هستند و سخت‌ بودن تشخیص علت دقیق این مشکل، مراجعه به متخصص را ضروری می‌کند.

علت‌های اصلی درد مچ دست

علت‌های اصلی درد مچ دست

آسیب‌دیدگی هر یک از بخش‌های مچ دست می‌تواند درد و محدودیت حرکتی مچ دست و انگشتان را برای فرد ایجاد کند. این آسیب‌دیدگی می‌تواند ناشی از موارد زیر باشد:

صدمات فیزیکی

آسیب‌دیدگی مچ دست ممکن است به دو صورت رخ دهد؛ اول، در نتیجه فشار یا ضربه ناگهانی در اثر اتفاقی مثل افتادن یا کشیدگی دست، که در این صورت با رگ‌ به‌ رگ شدن، کشیدگی یا حتی شکستگی مچ دست مواجه خواهید شد. به‌علاوه، شکستگی اسکافوئید، بلافاصله در تصویر اشعه ایکس دیده نمی‌شود.

دوم، فشار ناشی از حرکات تکراری که مچ دستتان را درگیر کند، می‌تواند آسیب‌دیدگی آن را به همراه بیاورد. این اقدامات می‌تواند منجر به التهاب بافت‌های اطراف مفصل یا شکستگی فشاری شود. از جمله موقعیت‌هایی که چنین مواردی را ایجاد می‌کند، می‌توان به بازی تنیس، نواختن ویالون یا رانندگی طولانی‌مدت اشاره کرد. انجام طولانی‌مدت و بدون استراحت این فعالیت‌ها می‌تواند احتمال بروز آسیب‌دیدگی را افزایش دهد. یک مثال از مصدومیت ناشی از فشار تکراری، سندروم دکورون است که درد انتهای شصت را به همراه می‌آورد.

در صورتی که علائم زیر را مشاهده نمودید ممکن است مچ دستتان شکسته باشد، لذا هرچه سریع‌تر برای درمان به پزشک مراجعه نمایید:

  • شروع فوری درد و حساسیت به لمس
  • کبودی و تورم اطراف مچ دست
  • بدشکلی. قرار گرفتن مچ دست در یک وضعیت عجیب

استئوآرتریت

این شکل از آرتروز زمانی رخ می‌دهد که غضروف استخوان در طول زمان تخریب شود. استئوآرتریت مچ دست زیاد رایج نیست و اصولاً در کسانی رخ می‌دهد که قبلاً مچ دستشان آسیب دیده باشد.

آرتریت روماتوئید

اختلالی در سیستم ایمنی بدن که در آن بدن به بافت‌های خودش حمله می‌کند و معمولاً هم مچ دستان را درگیر می‌کند. اگر یکی از مچ‌هایتان درگیر شده باشد، باید بدانید که مچ دست دیگرتان هم این مشکل را دارد.

آرتریت پسوریاتیک

افراد مبتلا به پسوریازیس (یک اختلال پوستی که منجر به تشکیل قطعات پوستی ضخیم می‌شود( در معرض ابتلا به آرتریت پسوریاتیک قرار دارند. این نوع از آرتروز، منجر به درد، سوزش و تورم مچ دست می‌شود و خشکی و کاهش بازه حرکتی را به همراه می‌آورد.

سندروم تونل کارپال

سندروم تونل کارپال

این مشکل رایج در دستان، منجر به بروز درد، بی‌حسی، گزگز و ضعف انگشتان و مچ دست می‌شود. سندروم تونل کارپال منجر به پدیده فشار بین مهره‌ای، تورم ناشی از انجام حرکات تکراری یا اعمال فشار زیاد بر عصب عبوری از داخل کانال می‌شود. این عصب از داخل مچ دست عبور می‌کند و احساس و قدرت حرکتی دستتان را فراهم می‌کند.

تاندونیت

تاندونیت

تاندون‌های بسیاری در فراهم کردن امکان حرکت مچ و انگشتان دست نقش دارند و خراشیدگی یا آسیب هر یک از آن‌ها، می‌تواند درد یا پارگی ناگهانی و شدید را به همراه بیاورد.

این حالت یکی از رایج‌ترین شکل‌های تاندونیت است که در مچ و در راستای کنار شصت رخ می‌دهد. افراد مبتلا به سندروم دکورون در هنگام حرکت‌ دادن شصت و مچشان، درد شدیدی خواهند داشت. اگر هر یک از این نشانه‌ها را داشتید، باید برای تشخیص دقیق مشکلتان به یک متخصص مراجعه کنید.

کیست گانگلیون

کیست گانگلیون

کیست گانگلیون یک توده غیرسرطانی (خوش‌خیم) پر از مایع است که در تاندون‌ها و مفاصل مچ دست تشکیل می‌شود. یک کیست بزرگ می‌تواند اعصاب مچ دست را تحت فشار قرار داده و منجر به بروز بی‌حسی، احساس گزگز و یک درد خفیف شود. این وضعیت خیلی خطرناک نیست، اما می‌تواند درد و ناراحتی را برای فرد به همراه بیاورد.

نقرس

نقرس، نوعی آرتروز است که منجر به التهاب، درد، سوزش و تورم مفاصل می‌شود و در محل آن‌ها شاهد احساس گرما خواهید بود. بیماری نقرس در اثر افزایش اسید اوره (از ضایعات هضم غذا) خون ایجاد می‌شود. افزایش این اسید منجر به تشکیل کریستال‌های ریز و دردناکی در مفاصل و بافت‌های نرم بدن می‌شود.

لوپوس

لوپوس

لوپوس منتشر یک بیماری خودایمنی است که در آن بدن به بافت‌های سالم خود حمله می‌کند. افراد مبتلا به لوپوس معمولاً با آرتروز مفاصل کوچک در مچ و انگشتان دست مواجه می‌شوند.

بیماری کین باخ

این اختلال معمولاً بزرگسالان را درگیر می‌کند و شامل تخریب پیشرونده یک یا چند استخوان ریز مچ دست می‌شود. بیماری کین باخ زمانی رخ می‌دهد که جریان خون کافی به این استخوان نرسد.

عوامل مؤثر بر درد مچ دست

عوامل موثر بر درد مچ دست

هر کسی، فرقی نمی‌کند که فعالیتتان کم باشد یا زیاد، یا متوسط، در معرض درد مچ دست قرار دارد، اما موارد زیر منجر به افزایش احتمال وقوع آن می‌شود:

  • حرکات ورزشی: آسیب‌دیدگی مچ دست در بین ورزشکاران، شامل حرکات تکراری یا ضربه‌ای رایج است. از جمله این ورزش‌ها می‌توان به فوتبال، بولینگ، گلف، ژیمناستیک، اسنوبرد و تنیس اشاره کرد.
  • حرکات تکراری: تقریباً انجام نادرست هر فعالیتی با مچ و انگشتانتان، حتی کوتاه‌ کردن یا بافتن موها، می‌تواند ناتوانی حرکتی و درد مچ دست را به همراه بیاورد.
  • بعضی بیماری‌ها و مشکلات خاص: بارداری، دیابت، اضافه‌وزن، آرتریت روماتوئید و نقرس می‌تواند احتمال ایجاد سندروم تونل کارپال را بالا ببرد.
  • کمبود ویتامین‌ها: ویتامین‌های مختلف، نقش مهمی در حفظ سلامت مفاصل، عضلات و بافت‌های پیوندی ایفا می‌کنند. کمبود بعضی ویتامین‌ها مثل ویتامین دی، ویتامین ب ۱۲ و ویتامین ب ۶ می‌تواند منجر به درد دست شود.
  • سن: بالا رفتن سن منجر به ساییدگی و تخریب تدریجی مفاصل و بافت‌ها و قرار گرفتن آن‌ها در معرض بروز درد و ناراحتی می‌شود. از طرف دیگر، افزایش سن منجر به بروز استئوآرتریت و فرسودگی مفاصل هم می‌شود و درد، خشکی و تورم دستان را به همراه می‌آورد.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

مراجعه به پزشک برای درد مچ دست

می‌توان بعضی از علائم را یک عامل جدی برای درد مچ دست تلقی کرد. در صورت مواجهه با موارد زیر باید به دنبال کمک پزشک باشید:

  • دردی که بیش از چند روز ادامه پیدا کند.
  • ناتوانی در خم و راست کردن مفصل
  • ناتوانی در حمل اجسام یا استفاده از دست
  • درد هنگام استراحت
  • تغییر شکل مفصل
  • تورم یا کبودی قابل‌توجه اطراف مچ یا ساعد
  • نشانه‌های وجود عفونت (تب، قرمزی و گرمی)
  • بی‌حسی یا گزگز کردن دست یا مچ

موارد اورژانسی در درد مچ دست

اگر نمی‌توانید مچ دستتان را حرکت دهید یا با موارد زیر درگیر هستید، باید فورا به دنبال مراقبت‌های پزشکی باشید: 

  • درد شدید
  • تغییر شکل مچ دست
  • بی‌حسی
  • کبودی انگشتان دست

تشخیص علت درد مچ دست

مچ دست علی‌رغم کوچک بودن، اما از پیچیدگی‌های بسیاری برخوردار است. مفصل مچ دست از استخوان‌ها، عضلات و بافت‌های مختلفی تشکیل شده و همین موضوع هم تشخیص علت درد مچ دست را سخت می‌کند. پزشک برای تشخیص علت درد مچ دست، کارهای زیر را اجرا می‌کند:

برای تشخیص درد مچ دست، پزشکان از سوابق پزشکی بیمار استفاده می‌کنند تا اطلاعات مهمی جمع‌آوری کنند و به تشخیص علت احتمالی درد مچ دست کمک ‌کند.

پزشک در طول جلسه معاینه فیزیکی، به دنبال نشانه‌هایی از وجود کبودی، تورم، تغییر شکل پوست یا تحلیل رفتن عضلات می‌گردد. ارزیابی وجود سوزش یا تغییر شکل و همچنین بررسی بازه حرکتی مچ دست هم بخش دیگری از معاینه را تشکیل می‌دهد. به‌علاوه، یک قسمت مهم از معاینه فیزیکی، انجام یک آزمایش نورولوژیک سریع برای تعیین وجود مشکلات حسی مثل گزگز کردن یا بی‌حسی و همچنین قدرت و ضعف دستان و مچ است است. پزشک از طریق این روش‌ها اطلاعات ارزشمندی درباره وضعیت مچ دست بیمار جمع‌آوری و زمینه تشخیص نهایی و تصمیم‌گیری درباره طرح درمان را فراهم می‌کند.

از تست‌های تصویری برای کمک به تشخیص علت درد مچ دست و جمع‌آوری اطلاعات ارزشمندی درباره آن  استفاده می‌شود. در اینجا به انواع تست‌های تصویری استفاده شده برای این منظور اشاره کرده‌ایم:

  • آزمایش اشعه ایکس: این رایج‌ترین شکل آزمایش‌های انجام شده برای بررسی علت درد مچ دست است. تصاویر اشعه ایکس که با استفاده از مقدار اندکی اشعه به دست می‌آید، شکستگی استخوان و نشانه‌های وجود استئوآرتریت را مشخص می‌کند.
  • سی تی اسکن: این عکس، تصویر جزئی‌تری از استخوان‌های مچ دست و شکستگی‌هایی که شاید در تصاویر اشعه ایکس دیده نشود را ایجاد می‌کند.
  • ام آر آی: در این تست از امواج رادیویی و یک میدان مغناطیسی قوی برای تشکیل تصاویر جزئی از استخوان‌ها و بافت نرم استفاده می‌شود. برای گرفتن ام آر‌ای مچ دست، می‌توانید به جای وارد شدن به دستگاه ام آر آی، دستتان را وارد یک دستگاه کوچکتر کنید.
  • اولتراسوند: می‌توان از این روش ساده و غیرتهاجمی در بررسی وضعیت تاندون‌ها، رباط‌ها و کیست‌ها استفاده کرد. 

الکترومیوگرافی

در صورتی که پزشکتان به وجود سندروم تونل کارپال مشکوک باشد، احتمالاً دستور می‌دهد تا تحت آزمایش الکترومیوگرافی قرار بگیرید. در این آزمایش، جریان‌های الکتریکی کوچکی در عضلات ایجاد می‌شود و یک الکترود سوزنی ریز که وارد عضله می‌شود مسئول ثبت فعالیت الکتریکی عضله در حالت استراحت و انقباض است. هدایت عصبی برای ارزیابی سرعت حرکت امواج الکتریکی در ناحیه تونل کارپال، انجام می‌شود.

اگر امکان کسب اطلاعات کافی از نتایج تست‌های تصویری وجود نداشته باشد، شاید لازم باشد که تحت آرتروسکوپی تشخیصی قرار بگیرید. در این روش، یک ابزار به اندازه مداد تحت عنوان آرتروسکوپ، از طریق یک برش در پوست وارد مچ دست می‌شود. یک لامپ و یک دوربین کوچک در این دستگاه قرار دارد که تصویر گرفته‌شده از داخل مچ دست را به یک نمایشگر منتقل می‌کند. آرتروسکوپی را می‌توان استاندارد نهایی ارزیابی درد طولانی مدت مچ دست دانست. پزشک گاهی اوقات می‌تواند مشکل مچ دست را هم از طریق آرتروسکوپ برطرف کند.

تست‌های تشخیصی مختلف، اطلاعات مختلفی از وضعیت مچ دست در اختیار پزشک قرار می‌دهند و یا به او در تأیید تشخیص اولیه‌اش کمک می‌کنند. با استفاده از این تست‌ها می‌توان تشخیص دقیق‌تر و یک طرح درمان مطمئن‌تر داشت.

تستمورد استفادهروندنتایج مثبت
تست تینلسندروم تونل کارپالروی عصب میانی مچ دست ضربه می‌زند.

احساس سوزن سوزن شدن

تست فینکلشتاین

سندروم دکورونشصت دست گرفته و به سمت انگشت کوچک چرخانده می‌شود.درد در شصت دست
آسپیراسیون  مفصلینقرس مچ دستکشیدن مایع مفصلی

وجود کریستال و بالا بردن تعداد گلبول‌های سفید خون

آسپیراسیون  مفصلی

آرتریت عفونیکشیدن مایع مفصلی

تعداد بسیار زیاد گلبول‌های سفید خون

تشخیص‌های افتراقی

پزشکتان ممکن است برای تعیین دلایل احتمالی درد مچ دست، آزمایشات دیگری را نیز تجویز کند که به شکل علائمتان بستگی دارد. علاوه بر مشکلات موضعی (مختص به مچ دست) که در بالا به آن اشاره شد، احتمال وجود بیماری‌های سیستمی (که کل بدن را درگیر می‌کند) نیز وجود دارد، که البته نشانه‌های آن محدود به مچ دست نیست.

بیماری‌های تیروئید و دیابت می‌توانند ساختار تاندون‌ها را به هم ریخته و منجر به درد مچ دست شوند. پزشکتان برای تشخیص این مشکلات، انجام آزمایش خون را تجویز می‌کند که شامل موارد زیر می‌شود:

  • آزمایش هورمون تحریک کنندۀ تیروئید (TSH) برای بررسی وجود بیماری تیروئید
  • هموگلوبین A1C (HbA1C) برای بررسی وجود بیماری دیابت

این حالت به فشردگی یا خراشیدگی ریشه عصب داخل گردن اشاره دارد که می‌تواند نشانه‌هایی مثل درد مچ دست را به همراه بیاورد. وقتی اعصاب گردن (مهره‌های ستون فقرات در ناحیه گردن) درگیر شوند، می‌توانند سیگنال درد را به دستان و مچ دست ارسال کنند.

باید انتظار یک آزمایش عصبی کامل را داشته باشید؛ احتمالاً برای گرفتن آزمایش نوار عصب و عضله (EMG) و ارزیابی عملکرد عصبی و/یا ام آر‌ آی گردن فرستاده خواهید شد.

روش‌های درمان درد مچ دست

درمان درد مچ دست به نوع، محل و شدت آسیب‌دیدگی، و همچنین سن و وضعیت سلامتیتان بستگی دارد؛ اما به طور کلی شاید از چند روش درمانی مشابه استفاده شود.

درمان دارویی

درمان دارویی درد مچ دست

بسته به علت درد مچ دست و شدت دردتان، گزینه‌های دارویی مختلفی برای درمان درد مچ دست وجود دارند که در اینجا به برخی موارد آن‌ها اشاره می‌کنیم:

داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی مثل ایبوپروفن (ادویل و موترین) و ناپروکسن (الیو) که به کاهش درد و التهاب کمک می‌کنند.

مسکن‌هایی مثل استامینوفن (تیلنول) و ترامادول (اولترام) به کاهش درد مچ دست کمک می‌کنند.

پماد، ژل یا چسب‌های حاوی لیدوکائین یا کاپسایسین می‌توانند تسکین موضعی درد مچ دست را برای بیمار به همراه بیاورد.

گرما و سرما درمانی

گرما و سرما درمانی برای درمان درد مچ دست

قرار دادن بسته‌های گرم و سرد روی مچ دست می‌تواند به کاهش التهاب و درد مچ دست کمک کند. گرما درمانی منجر به افزایش جریان خون و بسته‌های سرد باعث بی‌حسی و کاهش تورم می‌شوند.

درمان دستی

درمان دستی یا منوال تراپی، روشی است که در آن یک متخصص آموزش‌دیده از دستان خود برای کاهش درد، بهبود قابلیت حرکتی و درمان درد مچ دست استفاده می‌کند. هدف از اعمال فشار متمرکز روی بافت نرم و مفصل مچ دست در منوال تراپی، کاهش تنش عضلانی، بهبود گردش جریان خون، بازیابی توان حرکتی مفصل و افزایش عملکرد کلی مفصل است. در این روش از تکنیک‌های مختلفی مثل حرکت دادن بافت نرم، حرکت دادن مفصل، آزادسازی میوفاشیال و آزادسازی نقاط ماشه‌ای استفاده می‌شود. معمولاً از درمان دستی در کنار درمان‌های دیگر استفاده می‌شود تا رویکرد جامع‌تری برای درمان درد مچ دست ایجاد شود.

بریس مچ دست

بریس مچ دست

استفاده از بریس یا آتل به بی‌حرکت‌ کردن مچ دست و کنترل مشکلاتی مثل رگ‌ به‌ رگ شدن یا سندروم تونل کارپال کمک می‌کند. این وسایل به شما در استفاده از مچ دستتان در طول فعالیت‌های روزمره و همینطور فرایند بهبود مشکلتان کمک می‌کند.

فیزیوتراپی

فیزیوتراپی برای کمک به رفع درد مچ دست می‌تواند شامل انجام تمرینات کششی و بهبود انعطاف‌پذیری و کاهش خشکی مچ شود. این تمرینات با تمرکز بر مچ، ساعد و انگشتان و با هدف افزایش بازه حرکتی و کاهش تنش در ناحیه دردناک انجام می‌شود. یک متخصص آموزش‌دیده، شما را در انجام حرکات راهنمایی می‌کند و روند پیشرفت درمانتان را برای کسب اطمینان از انجام درست و مؤثر آن‌ها تحت نظر می‌گیرد.

حرکت کششی دعا

  • دستانتان را به حالت دعا بگیرید؛ دستانتان باید کمی پایین‌تر از چانه باشد.
  • به آرامی، دستانتان را در همین حالت به سمت شکمتان بیاورید تا کشش را در مچ و ساعدتان حس کنید.
  • به مدت ۳۰ ثانیه در همین حالت بمانید و این کار را ۳ تا ۵ مرتبه تکرار کنید.

فشردن توپ

فشردن توپ نه تنها به تقویت انگشتانتان کمک می‌کند، بلکه منجر به تقویت مچ و ساعدتان نیز می‌شود. از یک توپ ژله‌ای برای این کار استفاده کنید؛ توپ را در مشتتان بگیرید و دستانتان را به مدت ۵ ثانیه در حالت فشرده حفظ کرده و این حرکت را ۱۰ مرتبه تکرار کنید. نباید در طول این حرکت، دردی داشته باشید و اگر چنین بود، فشار وارد بر توپ را کاهش دهید.

حرکت کششی اکستانسور یا بازکننده مچ دست

دستتان را تا ارتفاع شانه خود بالا بیاورید؛ مچ دست راستتان را به سمت پایین خم کنید، آن را به سمت راست بکشید و از دست چپتان برای حفظ این وضعیت استفاده کنید. باید کشش قسمت بیرونی ساعد و بالای مچ دستتان را حس کنید. از ۳۰ ثانیه تا ۱ دقیقه در همین حالت بمانید و این حرکت را دو تا ۳ مرتبه تکرار کنید. همین حرکت را برای دست دیگرتان هم تکرار کرده و جهت کشش مچ دستتان را به سمت دیگر تغییر دهید.

کشش انگشتان

برای این کار:

  1. انگشت کوچک و انگشت حلقه را به هم بچسبانید.
  2. انگشت وسط و انگشت اشاره را دو انگشت دیگرتان جدا کنید.
  3. این حرکت را ۱۰ مرتبه تکرار کنید.

چرخش مچ

برای انجام این حرکت کششی باید:

  1. دستتان را به صورت کشیده در جلوی خودتان نگه دارید.
  2. به آرامی انگشتانتان را تا جایی پایین بیاورید که کشیدگی را در دستتان حس کنید. از دست دیگر برای کشیدن آرام انگشتان به سمت بدنتان استفاده کرده و ۳ تا ۵ ثانیه در این حالت بمانید.
  3. سپس انگشتانتان را به سمت سقف بکشید تا در این حالت هم شاهد کشیدگی در دستتان باشید. باز هم از دست دیگرتان برای ایجاد کشیدگی بیشتر استفاده کنید و ۳ تا ۵ ثانیه هم در این حالت بمانید.
  4. این کار ۳ مرتبه تکرار کنید.

اولتراسوند

اولتراسوند برای درمان درد مچ دست

در اولتراسوند تراپی از امواج صوتی برای گرمایش عمقی در ناحیه مچ دست استفاده می‌شود. این گرما منجر به افزایش جریان خون در بافت‌های آسیب دیده، کاهش التهاب و درد و بهبود روند درمانی استفاده می‌شود.

الکتروتراپی

الکتروتراپی برای درمان درد مچ دست

در درمان به وسیله الکتروتراپی، مثل استفاده از تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست (TENS) یا تحریک الکتریکی عضله (EMS)، از امواج الکتریکی ولتاژ پایین برای کاهش درد مچ دست استفاده می‌شود. این جریان‌ها به مسدود کردن سیگنال‌های درد ارسال‌شده به مغز و شل شدن عضلات و نتیجتاً، کاهش درد آن کمک می‌کند.

عمل جراحی

عمل جراحی برای درمان درد مچ دست

گاهی اوقات انجام عمل جراحی ضروری می‌شود که از جمله این موارد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • شکستگی استخوان: گاهی اوقات برای بی‌حرکت‌ کردن استخوان شکسته باید تحت جراحی قرار بگیرید تا زمینه بهبود آن فراهم شود. شاید لازم باشد تا جراح در این فرایند، تکه‌های استخوان را به وسیله ابزار فلزی به یکدیگر متصل کند.
  • سندروم تونل کارپال: اگر نشانه‌هایتان شدید باشد، شاید لازم باشد تا رباط روی تونل کارپال باز شود و فشار وارد بر عصب کاهش یابد.
  • ترمیم پارگی رباط یا تاندون: گاهی اوقات لازم است تا برای ترمیم پارگی رباط یا تاندون، تحت جراحی قرار بگیرید.

پیشگیری و مراقبت از درد مچ دست

پیشگیری از حوادث غیرمترقبه‌ای که منجر به آسیب‌دیدگی مچ دست می‌شود، غیرممکن است اما با رعایت این نکات می‌توانید از خودتان مراقبت کنید:

  • استخوان هایتان را تقویت کنید: مصرف کلسیم کافی به جلوگیری از شکستگی استخوان کمک می‌کند. حد کافی مصرف کلسیم برای اکثر بزرگسالان، بین ۱۰۰۰ تا ۱۲۰۰ میلی‌گرم در روز است.
  • مراقب افتادن باشید: افتادن به جلو و روی دست، یکی از رایج‌ترین دلایل آسیب‌دیدگی مچ دست است. برای پیشگیری از افتادن، کفش مناسبی بپوشید، عوامل خطرزای داخل خانه را حذف کنید، سطوح داخل محل زندگیتان را نرم کنید و دستگیره‌هایی در حمام و پلکان نصب کنید (در صورت لزوم).
  • ورزشکاران باید از ابزار محافظتی استفاده کنند: پوشیدن محافظ مچ دست برای فعالیت‌هایی مثل فوتبال، اسنوبرد و اسکیت‌سواری ضروری است.
  • به ارگونومی توجه کنید: اگر زمانی زیادی را صرف تایپ می‌کنید، زمانی را به دستانتان استراحت بدهید و مچ دست را در حالت خنثی و شل قرار دهید. یک کیبورد ارگونومی یا ژله‌ای هم می‌توانند به مچ دستتان کمک کند.

سؤالات متداول

رایج‌ترین دلایل درد مچ دست چیست؟

از دلایل رایج درد مچ دست می‌توان به رگ‌به‌رگ شدن، شکستگی، سندروم تونل کارپال، تاندونیت، آرتریت و استفاده بیش از حد از آن اشاره کرد.

راه درمان خانگی درد مچ دست چیست؟

استراحت، گذاشتن یخ، استفاده از کمپرس گرم، مصرف مسکن‌های بدون نسخه و انجام حرکات ورزشی ملایم برای افزایش انعطاف‌پذیری و قدرت مچ دست، از جمله روش‌های درمانی خانگی درد مچ دست است.

آیا درد مچ دست نشانه آرتروز است؟

بله، درد مچ دست می‌تواند یکی از نشانه‌های انواع آرتروز شامل استئوآرتریت، آرتریت روماتوئید یا نقرس باشد.

روش درمانی شکستگی مچ دست چیست؟

درمان شکستگی مچ دست شامل مواردی مثل بی‌حرکت‌ کردن دست به وسیله آتل، مصرف مسکن، فیزیوتراپی و در موارد شدید، جراحی می‌شود.

آیا تمرینی برای کاهش و پیشگیری از وقوع درد مچ دست در آینده وجود دارد؟

بله؛ انجام حرکات کششی به کاهش درد مچ دست و تقویت قدرت و انعطاف‌پذیری مچ دست کمک می‌کند.

آیا انجام حرکات تکراری منجر به درد مچ دست می‌شود؟

بله، انجام حرکات تکراری مثل تایپ، استفاده از ماوس یا ورزش‌هایی مثل تنیس یا گلف منجر به درد مچ دست ناشی از استفاده بیش از حد یا مشکلی مثل تاندونیت می‌شود.

ریکاوری بعد از جراحی مچ دست چقدر طول می‌کشد؟

دوره ریکاوری بعد از جراحی مچ دست به روند جراحی شما بستگی دارد. این دوره، شامل توانبخشی و فیزیوتراپی، می‌تواند از چند هفته تا چند ماه طول بکشد.

آیا ارتباطی بین درد مچ دست و سندروم تونل کارپال وجود دارد؟

بله، سندروم تونل کارپال یکی از دلایل رایج درد مچ دست است و زمانی رخ می‌دهد که عصب میانی مچ دست تحت فشار قرار می‌گیرد و نشانه‌هایی مثل درد، بی‌حسی و ضعف مچ را به همراه می‌آورد.

آیا می‌توان از بروز درد مچ دست پیشگیری کرد؟

معمولاً با حفظ ارگونومی، استراحت در بین انجام حرکات تکراری، استفاده از تکیه‌گاه برای مچ دست، نگه‌داشتن دست به شکل مناسب و انجام تمرینات تقویت مچ دست می‌توان از وقوع درد مچ دست پیشگیری کرد.

آیا هیچ درمان طبیعی برای درد مچ دست وجود دارد؟

درمان‌های طبیعی مثل گرما/سرما درمانی، استفاده از پمادها و روغن‌های گیاهی، طب سوزنی و طب فشاری منجر به کاهش درد مچ دست در برخی افراد می‌شود. اما تأثیرگذاری این روش‌ها در افراد مختلف با هم متفاوت است و بهتر است که در این رابطه با یک متخصص مشورت کنید.

آیا ممکن است که درد مچ دست نشانه‌ای از سندروم تونل کارپال باشد؟

بله، درد مچ دست در کنار بی‌حسی، گزگز کردن و ضعف کف دست و انگشتان از نشانه‌های رایج سندروم تونل کارپال هستند.

آیا درد مچ دست در دوره بارداری رایج است؟

بله، تغییرات هورمونی و احتباس مایعات در دوره بارداری در بعضی زنان، می‌تواند منجر به بروز درد مچ دست و سندروم تونل کارپال شود؛ اما این مشکل معمولاً بعد از زایمان برطرف می‌شود.

آیا ممکن است که درد مچ دست نشانه‌ای از حمله قلبی باشد؟

معمولاً ارتباطی بین درد مچ دست و حمله قلبی وجود ندارد، اما اگر در کنار درد مچ دست با درد شدید و ناگهانی قفسه سینه مواجه شدید، باید فوراً به دنبال مراقبت‌های پزشکی باشید.

آیا ممکن است که درد مچ دست در اثر استرس ایجاد شود؟

استرس و فشارهای عصبی می‌تواند منجر به انقباض و تنش عضلانی و نتیجتاً درد مچ دست شود. کنترل استرس به وسیله روش‌های مختلف و فعالیت‌هایی مثل مدیتیشن می‌تواند به کاهش نشانه‌هایتان کمک کند.

فرق بین تاندونیت و تاندینوز مچ دست چیست؟

تاندونیت به التهاب تاندون‌ها گفته می‌شود، در حالی که تاندینوز مشکلی است که منجر به تخریب و پارگی میکروسکوپی تاندون‌ها می‌شود. هر دوی این مشکل‌ها منجر به درد مچ دست می‌شود و نیازمند درمان مناسب هستند.

آیا می‌توان درد مچ دست را نشانه‌ای از فشردگی عصبی دانست؟

بله، فشردگی عصب مچ دست یا گردن می‌تواند علاوه بر علائمی مثل بی‌حسی، گزگز کردن و ضعف کف دست و انگشتان، منجر به درد مچ دست شود.

آیا درد مچ دست می‌تواند فعالیت‌های روزمره را تحت تأثیر قرار دهد؟

بله، درد مچ دست می‌تواند تأثیر قابل‌توجهی بر توانایی‌های روزمره شما بگذارد و انجام کارهایی مثل گرفتن، بلند کردن و یا حتی استفاده از دستانتان را برایتان سخت کند. برای بازیابی عملکردی و عادی کردن روند زندگی خود باید به دنبال تشخیص و درمان علت درد مچ دستتان باشید.

علت اصلی درد مچ دست
فهرست مطالب
مشاوره رایگان